dinsdag 9 januari 2024

´WITHEET EN ROODGLOEIEND OM HEROPENING GASKRAAN GRONINGEN´

 La terra trema

 
Dat is de titel van een Italiaanse film uit 1948, gemaakt door Luchino Visconti. Letterlijk 
betekent het: ‘de aarde beeft’, ook al komt er geen aardbeving in de film voor. Heel kort
samengevat komt het erop neer dat Italiaanse vissers van Sicilië zich verzetten tegen de reders van hun vloot, één van hen koopt een eigen boot, heeft aanvankelijk succes maar als de boot ten onder gaat moet hij zich weer overgeven aan de willekeur van de reders.
 
Lees ‘Groningers’ voor vissers en ‘NAM’ voor reders, en jullie begrijpen waar ik het over heb. Eerst na enorm lang traineren toegeven dat aardbevingen écht wel hun oorzaak vinden in gaswinning, daarna met enorm veel gedoe uiteindelijk akkoord gaan met stoppen van die gaswinning maar als puntje bij paaltje komt is de NAM toch weer de overwinnaar, wanneer het eventjes licht tot matig vriest in ons land. Ze zetten verdomme gewoon de kraan weer open, en noemen dat ‘de waakvlam aanzetten’.
 
In een wijk als Beijum hebben honderden mensen schadevergoedingen gekregen, zijn er ruimschoot compensaties voor waardedaling uitgereikt (ook deze oud-Beijumer heeft daarin mogen delen), worden allerlei energiebesparende maatregelen zwaar gesubsidieerd, maar de oorzaak van het probleem (gaswinning) wordt dus gewoon NIET aangepakt. Ik kan me daar geweldig kwaad over maken en ook al heb ik al drie jaar geen column meer voor deze blog geschreven, toch ben ik op de uitnodiging van ras-Beijumer Johan Fehrmann ingegaan om jullie in mijn protest te laten delen.
 
Schunnig is het, en zelfs staatssecretaris Vijlbrief lijkt niet te begrijpen dat we hier als Groningers witheet en roodgloeiend van worden. We zijn vernacheld, belazerd en bedonderd. Alleen bij extreme vorst zou er nog maximaal een paar maanden een kraan opengaan, en wie de winters van 1963 en 1979 heeft meegemaakt weet heus wel wat extreem strenge vorst betekent.
 
Dit wintertje van drie dagen valt écht niet onder de term ‘extreme koude’. Er moet gewoon winst gedraaid worden, en dat gaat over onze ruggen heen.
 
Bahbahbah! Groningers: laat van jullie horen!
 
Han Borg, vanuit Paddepoel

Han Borg schreef eerder Klaboem 1 en vooral ook Klaboem 2 waarin wordt verteld dat de gaskraan alleen zou worden opengedraaid als er een horrorwinter gaande zou zijn. Over de gebroken beloftes richting Groningers gesproken....
(Afbeelding, screenshot uit genoemde film)

10 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik deel de mening van de heer Han Borg volledig.

De bekende "leveringszekerheid" gaat wederom boven de veiligheid van de Groningers. Er wordt volledig in strijd gehandeld met de conclusies van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de aardgaswinning in Groningen.

Mevrouw Sandra Beckerman van de SP-fractie in de Tweede Kamer heeft over dit weerzinwekkend onderwerp vragen gesteld aan de staatssecretaris van mijnbouwzaken.

Het provinciebestuur van Groningen is eveneens zeer ontstemd over deze prangende gang van zaken. Hulde voor mevrouw Susan Top, de aardgasgedeputeerde (partijloos).

Kees Huizenga zei

Zie verder dit bericht van vandaag op OOG TV:

https://www.oogtv.nl/2024/01/gedeputeerde-top-het-ontsteken-van-de-waakvlam-draagt-niet-bij-aan-het-herstel-in-vertrouwen/

Anoniem zei

Wat een gezeur weer. Er is meer dan alleen Groningen en van die paar dagen stort je huis echt niet opeens in. Ja, mensen met schade moeten gewoon elke vergoeding krijgen waar ze recht op hebben en ja er moet veilog worden gebouwd en verbouwd maar van het zwart/witte gejammer van Borg en veel andere zogenaamd boze Groningers wordt niemand beter.

Anoniem zei

Pfff Anoniem van 10.31 uur. Zeuren? Lijkt er niet op mensen hun afspraken naar jou na hoeven te komen. Beloofd is beloofd hè. Daar hou je je aan.

Chris zei

Een en ander moet wel rationeel blijven. De leveringszekerheid van aardgas moet gewoon gegarandeerd worden. De economische schade zal anders onevenredig groot zijn. En ja voor dat soort schade van Nederland als geheel draaien Groningers in het aardbevingsgebied ook indirect op.

Dit soort voorzorgsmaatregelen zijn dus ook in het belang van de Groningers zelf. Hoe moeilijk dat ook is gezien de gevolgen van de gaswinning.

Verder is de keiharde realiteit dat we onze energievoorziening niet in een paar jaar om kunnen bouwen. De energietransitie wordt dusdanig overhaast doorgevoerd dat het elektriciteitsnet kraakt aan alle kanten.

Personeel en materiaal is niet beschikbaar, waardoor dit beleid gaat leiden tot economische schade en onevenredige kosten. Echt niemand is hier bij gebaat. Een wat gematigder beleid zou veel beter zijn.

Al wil met name D66 ons anders doen geloven.

Anoniem zei

Afspraken niet nakomen? Dit is exact wat er is afgesproken. Maar domme tokkies lezen geen echt nieuws omdat dat teveel moeite kost en gaan vervolgens janken als de realiteit opeens voor de deur staat.

Johan Fehrmann zei

Zo te zien roert onze gezellige Anoniem weer die niet zonder onmachtige scheldpartijen kan. Domme tokkies,janken...wat een zwakte.

Even scheidrechter spelen, de gaskraan zou niet na twee nachten matige vorst opengaan. Dat is tegen de afspraken die zijn gemaakt. Goed inlezen is beter dan dan dom schelden.

Anoniem zei

De gaskraan gaat open als dat nodig, dat is de afspraak. Dat zwakbegaafd Groningen een andere mening heeft over wanneer het nodig is dan de feitelijke doet daar niets aan af.

Johan Fehrmann zei

Ach ja die Anoniem. Domme Tokkies, janken. En nu weer zwakbegaafd Groningen. Wat een zwakte.
Uit een nieuwsbericht, en nee er was de afgelopen dagen geen hoge nood, dusdanig dat de gaskraan open zou moeten: "Dat de gaskraan dicht gaat, betekent niet dat de gasputten ook direct worden afgebroken. Een jaar lang moet Groningen een reservefunctie vervullen, waarbij de gaskraan in geval van heel grote nood weer open zou kunnen gaan."

Anoniem zei

Gewoon alle aardgas uit de grond pompen en alle woningeigenaren 250.000 geven. Genoeg om een huis te versterken en nog wat zakgeld over. Kan iedereen zijn smoel houden.