vrijdag 7 januari 2022

KLABOEM (2)


Door Han Borg


Goed: nu weten we dat we van het nieuwe kabinet ook niet veel goeds te verwachten hebben. Dat kabinet is samengesteld uit dezelfde partijen die ons vijf jaar hebben geregeerd, dezelfde partijen die er ook wel heel erg veel moeite mee hadden om te erkennen dat het onttrekken van gas aan de Groninger bodem heel onverstandig, zo niet levensgevaarlijk is. 


En wat zien we, op een rustige donderdagavond, terwijl de Tweede Kamer nog op vakantie is? Minister Blok (VVD) zegt doodleuk dat er alsnog dubbel zoveel gas moet worden opgepompt dan voorzien, omdat de buren in Duitsland tekortkomen en omdat de fabriek in Zuidbroek, die er uiteindelijk voor moet zorgen dat we met ander gas toch kunnen blijven stoken, nog niet klaar is. Terwijl hij eerder had gezegd (nee: HEUS WAAR!!) dat er alleen (ECHT ALLEEN!!) maar meer gas dan afgesproken uit de bodem zou moeten worden gehaald als we een horrorwinter zouden krijgen…stel dus dat het in februari ook nog eens hartstikke koud wordt, tel dan je ‘winst’ maar uit. En maak in ieder geval foto’s van al je binnen- en buitenmuren, om straks te kunnen bewijzen dat die nieuwe scheuren veroorzaakt zijn door dit schandalige beleid van deze minister en dit kabinet. 

 Belofte na dure belofte wordt verbroken. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht weten we nu wat we in ieder geval NIET moeten stemmen. De huidige coalitie (VVD, D66, CDA en CU) is volstrekt onbetrouwbaar gebleken, Forum voor Democratie had al eerder gezegd dat ‘Groningen’ helemaal leeggezogen mag worden. 


Ik kan hier alleen maar enorm kwaad om worden. Woedend, omdat we hier als puur wingewest worden gezien, terwijl in tienduizenden gevallen de schades nog niet eens geregeld zijn…schaamt Den Haag zich dan nergens meer voor? Het begint er echt op te lijken. Beijumers, Groningers: verenigt u!!! Laten we met hooivorken, trekkers, treinen vol ten strijde trekken tegen dit wanbeleid en tegen deze leugens. 


Han Borg schreef eerder Klaboem (1)

Vier jaar geleden reeds Genoeg is genoeg...

3 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Zie in dit verband:

https://groninger-bodem-beweging.nl/nieuws/ezk-speelt-met-veiligheid-van-groningers/

Van 6 januari 2022.


https://www.rtvnoord.nl/nieuws/885805/geschokte-reacties-op-verder-openen-gaskraan-ministerie-speelt-met-veiligheid-groningen

Van 6 januari 2022 in de avond.


https://www.rtvnoord.nl/nieuws/885885/we-zijn-heel-erg-boos-maar-hebben-ook-het-geloof-het-vertrouwen-en-de-moed-verloren

Van 7 januari 2022.


Nog een pikante analyse van RTV Noord van vandaag:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/885950/analyse-extra-gas-door-duitsland-nee-dit-is-de-erfenis-van-henk-kamp

Citaat:

"De discussie die nu gevoerd wordt over extra gaswinning in Groningen had dus helemaal niet gevoerd hoeven worden. Tenminste, als Henk Kamp en het kabinet Rutte II (VVD en PvdA) in 2016 de wil hadden gehad om een stikstoffabriek te laten bouwen. Dan stroomde er nu al lang buitenlands gas via de fabriek door onze leidingen." Einde citaat.


Volgens mij moet de aanstaande minister Rob Jetten, van Klimaat & Energie, in april 2022 een nieuw Gasbesluit nemen. Hiertegen kan beroep worden aangetekend bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ik wacht de nadere reactie van het Staatstoezicht op de Mijnen af.


Het wordt tijd om in de stad Groningen weer een tweede fakkeloptocht te organiseren. Onder leiding van Milieudefensie, het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging (waarvan u lid kunt worden). Met mondkapjes op, omdat de Groningers de mond wordt gesnoerd!!!

Anoniem zei

Even lekker allemaal het bekende mondje dicht eigen schuld ,niet zeuren nu de VVD is de grootste partij lekker op Markje stemmen nou dit is het resultaat ,en er komt nog veel meer onheil let maar op.

Kees Huizenga zei

Staatssecretaris dr. Hans Vijlbrief (D66) wordt toch politiek verantwoordelijk voor de gaswinning (voor de Gasbesluiten). Hij krijgt tevens mededingingsbeleid in zijn portefeuille.

Ik dacht op 7 januari 2022 dat Hans Vijlbrief enkel politiek verantwoordelijk zou zijn voor de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling in de provincie Groningen (voor de gevolgen van de gaswinning). Deze gedachte blijkt onjuist te zijn.

Dit blijkt uit het Constituerend Beraad van zaterdag 8 januari 2022 (gisteren).

Zie:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/meer-details-van-rutte-iv-bekend-drie-staatssecretarissen-zijn-over-de-grens-minister~b8977f94/


Noot over de GBB

Gisteren belde ik met de Groninger Bodembeweging. Bij deze vereniging zijn door meerderen voorstellen gedaan om een Tweede Fakkeloptocht in de binnenstad van Groningen te houden. Vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.