maandag 3 januari 2022

WET JANUARY IN BEIJUMDe kop is een enigszins mislukte variant op Dry January, zie ook de link in het bericht van gistermiddag.

Even geen alcohol.

Maar de afgelopen pakweg twee jaar in het nieuws, en deze blogger kan zo even geen link vinden: alarm over extreme droogte en te weinig water in de grond.

Deze blogger, en eerder verkondigd...is geen natuur, laat staan een klimaatdeskundige.

Maar mensen, wat een vocht in en op de klei van Beijum deze dagen.

Zie foto's. Het Groene Hart van Beijum.

Droogte? In de verste verte niet.

En terzijde, ook Kardinge sopt er over.

Afgelopen oktober werden daar nog drassige paden verhard

Geen idee of er veel veranderd is, maar bijna zes jaar geleden liepen sommige schuurtjes in de wijk onder.

Wat was het drassig in onder meer het Groene Hart. te Beijum.

Wat te denken van het over vochtige Beijumerbos?

Nattigheid in 2019

Ook een Stads probleem: https://twitter.com/BramRoden1968/status/1477634758935031810?s=19

1 opmerking:

Han Borg zei

Mij komt het voor dat Beijum stevig aan het 'inklinken' is. Al in de jaren dat ik er woonde (tussen 1994 en 2020) zag je op veel plekken de aarde (of klei) steeds verder naar beneden zakken. Vooral langs de huizen was dat goed waarneembaar: stoepen verzakten, en de uitstap vanuit een deur naar tuin of straat leek per jaar wel een halve centimeter groter te worden. De huizen zelf bleven verder wel 'op niveau' staan: die waren immers metersdiep van heipalen voorzien, tot op een keiharde (leem?zand?oer?)laag. En bij het verzakken van de bodem zakten de afvoersystemen misschien niet even hard mee - met volgelopen putten, drassige paden, ondergelopen speelweides tot gevolg...dit alles lijkt me een mooi onderwerp voor een diepgaand onderzoek, van gemeente, provincie en waterschap samen. Met een onafhankelijke voorzitter van de onderzoekscommissie: dat lijkt me écht nodig!