woensdag 5 januari 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (231)

 Nieuwe kansen

Als eerste wil ik jullie allemaal een heel goed en liefdevol 2022 wensen. We hebben weer een heel jaar voor ons liggen. 12 maanden, 52 weken, 365 dagen en 4 jaar getijden, met allen hun eigen charme. Zo hebben we ook dit jaar weer tijd genoeg om onze dromen na te jagen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zeg ik altijd maar.

Ik noem het liever ‘kansen’ dan voornemens, want die voornemens belandden altijd ergens tegen het voorjaar al in de prullenbak. Zo heb ik besloten om geen goede voornemens meer te gaan maken. Waarom zou je bijvoorbeeld willen stoppen met roken op 1 januari, terwijl dit probleem gewoon tussen je oren zit. Dat gaat dan toch nooit lukken? Zoiets moet je doen op het moment, dat het wél goed tussen je oren zit. Volgens mij hebben goede voornemens een betere kans van slagen als je het op een willekeurige dag van het jaar doet, zodat je niet in een soort van verplichte goede voornemens golf hangt.

Doelen stellen of kansen creëren vind ik wat anders dan voornemens. Ik heb goede dingen gedaan, maar ook fouten gemaakt het afgelopen jaar. Ja, ik ben ook maar een mens hé… In het nieuwe jaar ga ik het heel anders doen, hoor ik veel mensen zeggen. Ik blijf gewoon mezelf, zoals altijd. Toch zie ik kansen voor dit jaar. Zo zijn er een paar mensen uit mijn leven, die ik ergens toch wel erg mis. Wat de reden er van is, ik heb geen idee. Toch ga ik de kans aangrijpen om deze contacten te herstellen. Mocht dit dan niet lukken, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Heb jij doelen of zie een kans voor jezelf dit jaar, in wat voor vorm dan ook? Pak deze dan met beide handen aan en ga ervoor. Denk buiten de lijntjes en verbreed je horizon eens, maak je wereld ruimer. Dat zou iedereen eens moeten proberen. Kijk eens verder dan je neus lang is...

Vergeet de goede voornemens, want dit zijn eigenlijk niet meer dan beloftes aan jezelf, die je niet van externe omstandigheden af moet laten hangen. Als je echt verandering wilt in wat dan ook… Doe dat dan meteen, elke dag, elke minuut, opnieuw…Maakt niet uit op welke dag van het jaar, gewoon omdat jij dat wil, op dat moment! Hoe dan ook, tot het lukt. Ga eens een stapje verder, of links om, als rechts om niet lukt om het te bereiken. Als je hetgeen wat je wilt bereiken niet meteen bereikt, reken jezelf daar dan niet meteen op af. 

Of je nu grote of kleine kansen ziet, je geluk kan je alleen al vinden door deze te zien. Vervolgens stapje voor stapje verder werken om deze kans om te zetten naar wat jij er van verwacht of mee wil bereiken. Werken naar je uiteindelijke doel, vergeet er tussen door niet van te genieten. Kleine stapjes vooruit, zijn ook stapjes. Beloon jezelf als je een stapje dichterbij bent en vergeet er niet van te genieten.

Een grote hulp hierbij is onderstaande gedachte:

Wanneer je naar de wereld kijkt vanuit de gedachte ‘alles is een kans’ wordt er veel meer mogelijk.

2022©Vlindertje73

Foto door Towfiqu barbhuiya via Pexels

Geen opmerkingen: