zondag 23 januari 2022

HET VAN STARKENBORGHKANAAL

 

Het moest vroeger op de lagere school worden opgedreund als de juffrouw, of meester, er met een stok naar wees.

De plaatsnamen en kanalen in de provincie Groningen.

Op een kaart van de provincie Groningen, hangend voor het schoolbord voor in de klas.

Aardrijkskunde heette het, tegenwoordig topografie.

Galmend door de klas: het-van-Star-ken-borgh-ka-naal.

Net als de plaatsnamen in de provincie, het Eemskanaal, het Prinses Margrietkanaal, het Stadskanaal, Boterdiep.

Mooie tijden trouwens, in een schoolklas met ongeveer veertig kinderen met zijn allen de tafels van 1 tot en met tien opdreunen. Honderd keer strafregels schrijven als je in de ogen van de meester of de juffrouw iets deed wat niet hoorde. Om deze terzijde nog meer compleet te maken, deze blogger schudde tijdens een wandeling met de hele (5e) klas een keer terloops aan een verkeersbord. Hij moest 100 keer opschrijven: Verkeersborden zijn er voor de verkeersveiligheid, niet om tegenaan te duwen.

De wereld was nog overzichtelijk. Wat de meester, juffrouw, mijnheer pastoor, de dokter verkondigde, dat was waar.

Maar goed, ons mooie Groningse Van Starkenborghkanaal. Het woord geeft, laatste terzijde, een voutmelding aan, met een streepje tussen de h en de k niet.

Als zoon van de Kanaalstreek mag deze blogger staand op een der loop-fietsbruggen langs de verdwenen Korrewegbrug graag even over het water van genoemde kanaal turen. Mijmeren. 

Ook mooi in het voorjaar

Ook rijdt hij wel eens richting Adorp/Winsum. De lezer weet wellicht wel, het Boterdiep loopt ter hoogte van Noorderhoogebrug over in het Van Starkenborghkanaal. En andersom natuurlijk ook.

Om het helemaal ingewikkeld te maken, of niet, volgens Wikipedia: Het Van Starkenborghkanaal is een kanaal in de provincie Groningen dat het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal verbindt.

Voorbij de stoplichten langs de Groningerweg, linksaf Hunze/Starkenborgh (wijk naar kanaal genoemd), rechtsaf Noorderhoogebrug, ga je met een bocht onder een viaduct rechtdoor richting Adorp en verder. De weg gaat pakweg anderhalf kilometer langs het Van Starkenborghkanaal,.

Langs de Walfridusbrug, zie ook de foto's.

Daarna gaat genoemde kanaal rechtdoor en de weg naar Adorp buigt rechtsaf. Het wordt de N361 (en corrigeer deze blogger als hij hier verkeerde 'aardrijkskundeles' geeft).

Mooi waark. Ons Van Starkenborghkanaal.1 opmerking:

Koos Meisner zei

Hmm, ik ben ouder dan jij Johan, maar op deze manier heb ik geen aardrijkskunde op de lagere school gehad.
Maar ik zat in Amsterdam op school, niet in de Kanaalstreek. Zou het daaraan liggen?