zaterdag 4 oktober 2008

DE ONVRIJWILLIGE SWITCH VAN ATSJE STRAATSMA

Vijf jaar geleden kwam ze ons bij de toenmalige wijkkrant versterken. We zaten in die tijd bij de redactie te springen om mensen die goed konden schrijven. En schrijven kon ze, ze was een echte aanwinst. Goed geschreven artikels en mooie reisverslagen.. Atsje Straatsma ( nu 37 jaar) woonde samen met haar grote liefde en man Bart. 

Ze hadden het mooi voor elkaar met zijn beiden. Een huisje gekocht in Beijum, beiden een goede baan, reisplannen, hobby’s, toekomstplannen. Werken deden ze primair om leuke dingen te kunnen doen. Genieten van hun leven en van elkaar. In 2005 gingen ze samen een half jaar in een camper door Europa reizen en Atsje stuurde voor elke wijkkranteditie een reisverslag op. Het plezier en het intense genieten straalde van de verslagen en de bijgeleverde foto’s af. Op 11 september van dat jaar kwamen ze weer terug om zich op te maken voor een nieuw seizoen; wonen, werken, sporten, schrijven, plannen maken en genieten van elkaar.

Ruim 2 weken later spatte dat alles als in een onwerkelijke nachtmerrie uit elkaar. Op 27 september zou Bart met een vriend gaan squashen in Sportcentrum Kardinge en hij ging niets vermoedends de deur uit. Ongeveer een uur later werd er heftig bij Atsje aan de deur gebeld en op de ramen geklopt: kom gauw mee, er is iets met Bart, hij is in elkaar gezakt in Kardinge! In vliegende vaart ging het over de taxi- en busbaan naar het Sportcentrum, en vandaar uit met vliegende vaart in een ambulance naar het ziekenhuis. Bart overleed daar bij aankomst aan de gevolgen van een hartstilstand.

De tijd die daarop volgde voor Atsje laat zich raden. En ook weer niet. Het verdriet, de wanhoop en het gemis zijn voorstelbaar. Maar ook weer onvoorstelbaar. Als je zoiets zelf niet meegemaakt hebt kun je niet nagaan hoe zwaar een dergelijk rouwproces, en de moeite om jezelf en je leven weer bij elkaar te rapen, is.
Werken deed ze niet meer om leuke dingen van te kunnen doen, het werd een houvast in haar emotionele en onevenwichtige bestaan. Geweldige burenhulp en hulp van vrienden hielden haar overeind. In 2006 zegde Atsje haar baan bij Gertronics op en ze werd reisleider, een beroep die ze al eerder had gehad. In september 2006 werd een fotoacademie in de stad geopend waar ze zich voor inschreef, als het goed gaat heeft ze over anderhalf jaar deze HBO-fotostudie afgerond. Sinds vorig jaar heeft Atsje een eigen site waar ze o.a. een fotoserie over Beijum op heeft staan en ook is ze bezig met een documentaire over een boerenfamilie.

De pijn blijft, al is het prettig dat ze een nieuwe liefde, een nieuwe vriend heeft gevonden.
http://www.atsjestraatsma.exto.nl/

Atsje is beschikbaar voor het maken van fotoreportages.


Geen opmerkingen: