Hoeveel aan verkeersboetes levert deze paal ongeveer op?
Ger Blokzijl is persvoorlichter van de Regiopolitie Groningen en is in zijn functie werkzaam aan de Rademarkt. Hij weet het antwoord op bovenstaande vragen en wat opvalt, is het grote verschil tussen roodlichtrijders en snelheidsovertreders:" Voor te hard rijden flitst de paal 98% en voor door rood rijden 2%. Van die 2% rijdt 1% formeel door rood, de andere 1% trapt op het laatst nog op de rem. Ze stoppen over de stopstreep op het laatst nog voor rood maar worden wel gefotografeerd. Het rolletje wordt elke week vervangen en er staan dan zo'n 300 tot 325 foto's van overtreders op."
Achteraf gezien had ik nog willen vragen hoe je op de foto kunt zien of een auto door rood licht is gereden of over de streep op het laatst toch nog is gestopt. Misschien weten lezers daar het antwoord op.
Er vanuit gaande dat een rolletje hier per week 300 bekeuringen oplevert betekent dit omgerekend per jaar ongeveer 16000 geflitste verkeersovertreders. Hiervan rijden er, nattevingerwerk, 15.680 te hard en 170 rijden door rood licht.
Neem een gemiddelde boete van 60 euro dan zit je hier qua paal op 960.000 euro's per jaar, zeg maar een miljoen.
Nu kun je als automobilist natuurlijk mazzel hebben als het filmrolletje vol is. Maar notoire verkeersovertreders moeten hun hoop niet op dit gegeven vestigen. Ger Blokzijl:" Alle flitspalen worden vervangen door digitale palen zoals er ook al een staat bij de oprit Hereweg. Deze palen kunnen onbeperkt snelheidsovertreders digitaal doorgeven."
Nog een laatste vraag: word je hier ook geflitst als je rechtsaf door rood de wijk inrijdt? "Zeker weten doe ik dit niet maar de paal heeft wel een breed spectrum."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten