donderdag 30 augustus 2012

LAAT JE IDEALEN (NIET) LOS

De politieke flyer die u op de foto ziet hangt ergens midden in de wijk achter de ramen. Ik geloof niet dat de acht blauwe tierelantijntjes iets met de flyer te maken hebben, maar het zou zo maar kunnen. U ziet de leider van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, strak voor zich uitkijken. Ze kijkt niet erg blij, eerder een beetje star en ernstig, althans zo komt ze bij schrijver dezes over. Marianne verkondigt op de flyer een boodschap: Hou vast aan je idealen. Een boodschap om een beetje kriebelig van te worden, alsof je geen idealen los mag laten. Heeft haar starre, dogmatische uitstraling met deze intolerante boodschap te maken? Wie zal het zeggen. Dierenleed is vreselijk. Afschuwelijk. Wat mij betreft prima dat daar een politieke partij voor is opgericht. Bescherm de dieren. Maar ja, ik zou toch liever een Partij voor de Mishandelde Kinderen zien. De Partij voor de mensen die een Kind hebben verloren. De Partij voor de Terminale Kankerpatiënten. De Partij voor de Eenzame Ouderen. De Partij voor de Eenzame Asielzoekers. Ik kan het ook niet helpen, maar ik zet mensen hoger in de hiërarchie van problemen die aandacht verdienen dan dieren. Nee, dat hoeft niet tegenover elkaar staan, goed doen voor mens en dier kan hand in hand gaan.
Maar dat vasthouden aan je idealen. Niet best. Ik zou in dat geval m'n idealen nog hoog moeten houden die ik op zestienjarige leeftijd had. Laat los die idealen. Er komt heel wat geweld voort uit mensen die zichzelf op slot zetten, dogmatisch worden en hun levensstroom blokkeren. De ironie wil dat de frustratie die daaruit voort komt wel eens op dieren wordt afgereageerd.
Respecteer dieren. Ideaal zou zijn als dit een vanzelfsprekende houding zou zijn bij de mens, i.p.v. dat dit door de politiek moet worden afgedwongen.

Politiek is per definitie een onbetrouwbaar iets, ook al buitelen politici om het ogenblik over elkaar heen met 'vrome en eerlijke' ideeën. Omdat ze dat nu vooral vlak voor de verkiezingen doen, moet je ze extra in de gaten houden.
Lijsttrekker Brinkman van het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) vindt dat alle lijsttrekkers voorafgaand aan een campagne een verklaring van eerlijkheid moeten tekenen.Nos.nl.

Een 'verklaring van eerlijkheid', geachte lezer. Hoe gek wil je het hebben?
Laat ik hier maar eens heel eerlijk verklaren dat ik wel eens lieg. En volgens mij doen de meeste mensen dat wel eens, en politici allemaal en helemaal. Ik kan niet inzien waarom mensen als Thieme en Brinkman, en andere politici, vlak voor de verkiezingen ineens tot de moreel hoogstaandste mensen in de Nederlandse maatschappij zouden behoren. Nu zijn ze allemaal lief, aardig en héél eerlijk, maar als er formatiebesprekingen komen zijn het weer allemaal draaikonten. Wees daar nu allemaal even eerlijk in, dames en heren politici. Sterker nog, het zou ideaal zijn. En iets om je als kiezer aan vast te kunnen houden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dieren zijn we betrouwbaar en die liegen nooit

Anoniem zei

Uit mn hart gegrepen.