zondag 26 maart 2023

BINNENKORT OOK STATIEGELD OP BLIKJES

Plastiek flesjes zijn al belast.

De sloten en bermen in Beijum lagen er bezaaid mee.

Zie nog eens dit bericht

Vanaf 1 juli 2021 is statiegeld ingevoerd voor kleine plastiek flesjes.

Scheelt nogal wat in de sloten en bermen van Beijum.

Het was wachten op....en het is bijna zover...statiegeld op blikjes.

Onze oosterburen, de Duitsers, lopen een paar jaar verder op ons.

Vanuit Berlijn, weet deze blogger, staan er een soort van rekjes bij winkelcentra. 

Daar zetten passanten hun lege blikjes in....eruit te halen voor...en met alle respect...zwervers en daklozen. Want statiegeld.

Tot een paar jaar geleden loonde het om vanuit Groningen naaf Bunde of Leer te rijden en er een paar lekkere blikken bier in te slaan. Want Duuts bier mensen....wat een genot.

Maar het loonde amper meer na de invoering van pfand daar. Statiegeld. Voor tien lekkere blikjes betaalde je 1.50 euro exta....niet in te wisselen in Groningen-Holland.

Een leeg blikje bij het afval of op straat gooien kost je straks geld. Vanaf 1 april komt er na de grote en kleine plastic flessen ook statiegeld op blikjes. Op het blik wordt net als bij de kleine plastic flesjes 15 cent statiegeld geheven.

Je kan je lege blikjes straks net als flessen inleveren bij ongeveer 5000 supermarkten. Dit kan in dezelfde machines waar ook flessen ingeleverd worden. Ook zijn er ongeveer 22.000 andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs.

De recyclebare blikjes hebben een andere streepjescode en je kan ze herkennen aan een statiegeldlogo. De eerste blikjes met statiegeld staan nu al in de schappen en ze vervangen op den duur de oude blikjes. Je kunt dus ook na 1 april nog blikjes waar je geen statiegeld voor kan krijgen in de winkel zien liggen.

Via NOS.nl

Foto's zijn de afgelopen week gemaakt.

Foto helemaal boven, een sloot naast de ingang van 't Trefpunt. Hallo milieu delinquenten, blijven we blikjes in de natuur van Beijum gooien? Of gaan ze even terug via een automaat in een supermarkt?

Geen opmerkingen: