vrijdag 13 november 2020

HOOGSTE TIJD VOOR STATIEGELD OP BLIKJES EN PLASTIEK FLESJES..
Het zal behoorlijk schelen wat betreft blikjes en plastiek flesjes in het groen en in de sloten van Beijum, als daarop statiegeld wordt ingevoerd.


  Dacht deze blogger toen hij onlangs op een gedeelte van pakweg tien meter tussen de 15 en 20 blikjes/flesjes in de twee sloten langs de Beijumerweg ter hoogte van de Grevingaheerd ontwaarde.

Zie foto's, de attributen staan er niet allemaal op.

Op alle plastic flesjes onder de 1 liter komt vanaf volgend jaar zomer 15 cent statiegeld, schrijft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Het statiegeld gaat in op 1 juli 2021. 


Het is volgens Van Veldhoven hard nodig in de strijd tegen zwerfafval nu eerdere pogingen om dat terug te dringen niet voldoende resultaat hebben gehad. 

Op plastic flessen vanaf 1 liter blijft het statiegeld zoals het nu al is: 25 cent. Op blikjes komt mogelijk een jaar later ook statiegeld. De sector krijgt eerst de kans om de problemen met het zwerfafval aan te pakken. 

Lukt dat niet, dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

2 opmerkingen:

Han Borg zei

Denk je echt dat de gebruikers van die flesjes en blikjes statiegeld gaan halen als ze hun energiedrankje en zoete limonades naar binnen hebben geslurpt? Een voorzichtige inschatting mijnerzijds is dat die gebruikers doorgaans niet ouder zijn dan 30, en in de regel ook behoorlijk slordig als het gaat om het opruimen van spullen die ze gebruikt hebben. Een vooroordeel? Wellicht, maar ver bezijden de waarheid zal het niet liggen.
Wat kan ze die schamele 15 centen retour op een flesje, of dat dubbeltje op een blikje nou schelen? Je mag hoogstens hopen dat er mensen zijn die voor het goede doel of voor de eigen portemonnee aan het blikjes en/of flesjes verzamelen slaan...

K.Meisner zei

In Berlijn laat men lege flessen en blikjes, waarop al sinds mensenheugenis 'Pfand' zit, op goed zichtbare plekken staan voor daklozen. Die hebben er wat aan. Vaak levert hen dat meer op dan b.v. de verkoop van De Riepe.
Idee voor hier straks? Zelf noemde ik bij de Groene Long opruimactie een blikje graag een "blikjeZalm" en een bakje, een bakje "Balkellende", genoemd naar de 2 politici die destijds statiegeld weigerden en daarmee de vervuiling enorm hebben gestimuleerd.