maandag 30 november 2020

VERHALEN VAN SASSEFRAS (14)

 1001 manieren om te reageren

 
Vaak vraag ik me af waarom doen we wat we doen en reageren we zoals we reageren.

Een aantal jaren terug zat ik met een bevriend echtpaar in de auto, hij reed, ik zat ernaast en zijn vrouw zat achterin.
Wachtend bij het stoplicht dwaalden de gedachten van onze chauffeur even af, en daardoor reageerde hij niet direct toen het stoplicht op groen sprong.
Het geluid van een claxon uit de auto achter ons was het resultaat. Onze  chauffeur reageerde wat geïrriteerd met woorden als ja sorry hoor, maar mag ik even afdwalen? Ikzelf daarentegen dacht: "Wat gebeurt hier?" Zijn vrouw achterin draaide zich om, zwaaide liefdevol naar de bestuurder van de auto achter ons en zei: "Dank je wel voor het waarschuwen".

Eén actie, drie totaal andere reacties.

Waarom vertel ik dit vertel? We leven in een verwarrende tijd en ik hoor steeds vaker de kreten wakker worden en bewustzijn. Volgens de Dikke van Dalen betekent bewustwording het inzicht krijgen in een situatie. Wat nou als het de bedoeling is dat we onze interne belevingswereld eens gaan onderzoeken?  Vorige week gaf ik een waarschuwing voor mijn korte lontje, wetend dat deze mijn reactie zou kunnen beïnvloeden. Ik zie mensen reageren vanuit angst, vanuit oude pijnpunten. Er zijn vele redenen te bedenken  waarom mensen reageren zoals ze reageren. Is het aangeleerd? Opvoeding?

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat ik me besef dat elke reactie weer een actie is die dan weer een reactie op.....enzovoort enzovoort.
 Persoonlijk vind ik de donkere dagen voor kerst een mooi moment voor zelfonderzoek, en ik wil jullie dan ook uitdagen om een antwoord te vinden op de volgende vraag.

Hoe en waarom reageer ik zoals ik reageer?
 
Namasté  (Ik groet het Goddelijke in u)

Saskia Smid

Geen opmerkingen: