woensdag 11 november 2020

LAMMERT DOEDENS: "DE ZOEKTOCHT GAAT DOOR"

"De zoektocht naar het graf van Graaf Adolf ligt even stil, maar in het voorjaar wordt die weer opgepakt."

In de stromende regen kwam deze blogger afgelopen maandagmiddag Lammert Doedens tegen. Einde Korreweg vanuit Beijum bekeken, bijna bij de Ebbingestraat.

Lang niet gezien en gesproken. Even een foto maken, en i.v.m. de regen was ondergetekende solidair, zo kaal alleen in de nattigheid op de foto. Zie het resultaat links.

Even, het was niet vanzelfsprekend dat we daar beiden stonden. Lammert werd afgelopen zomer getroffen door een hersenbloeding, en dat heel verkeerd kunnen aflopen want hij was op dat moment alleen thuis. Gelukkig, hij is er helemaal bovenop gekomen, niet op de laatste plaats door het prettige zorgzame personeel van Beatrixoord, alwaar hij wekenlang revalideerde.

De zoektocht naar het graf van graaf Adolf van Nassaue krijgt ergens in het voorjaar een doorstart, zie beneden de links voor meer achtergrondinformatie over deze speurtocht.

Nog meer ontwikkelingen op dit gebied Lammert? "Ja, de zoektocht gaat me komend jaar in de Duitse plaats Norden brengen, en de Evangelische Omroep heeft me benaderd om postcast's over dit onderwerp in te spreken. Ook wordt gewerkt aan een boek over de speurtocht naar de laatste rustplaats van Adolf, het boek zal ter zijne tijd via uitgeverij Passage op de markt worden gebracht."

Er staan tientallen berichten op Beijumnieuws met Lammert min of meer in de hoofdrol. Vul zijn naam in op de zoekbalk linksboven en de berichten verschijnen. Het eerste bericht over deze Grunninger (Heiligerlee) dateert van mei 2008

Verder teveel om op te noemen.

Wel een paar: In 2014 was hij in feite de grondlegger van de huidige kerstpakkettenactie in Beijum. Zie hier Hij was actief bij Radio Beijum Een geschiedenisles over de oorlog in de Beijumkorf. Over het Scholtenhuis Aan de borrel met twei Grunningers

Landelijke bekendheid kreeg hij om zijn zoektocht naar het graf van Graaf Adolf van Nassaue.

Al jaren is hij bezig om de plek te vinden waar het stoffelijk overschot van deze Adolf van Oranje zich bevindt. Zie nog eens dit bericht uit 2015.
In datzelfde jaar vertrok een delegatie uit Beijum naar Oldenburg om getuige te zijn van een Vortrag in der Lambertikirche door Doedens, zie de video beneden.

Vier jaar geleden haalde hij de landelijke pers in verband met de zoektocht naar het graf van Graaf Adolf, zie dit bericht in Trouw.
Een expositie in het RUG Museum volgde.

De zoektocht is nog niet voltooid. Op 18 februari dit jaar was het even spannend, maar er was geen DNA-match

De zoektocht wordt in elk geval een zesjarenplan. Daarbij is het belangrijkste dat speurder Lammert Doedens wel goed gezond blijft....

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk om iets over mijn oud-plaatsgenoot Lammert Doedens te lezen. Fijn dat het inmiddels weer beter gaat met zijn gezondheid. Eens zal Lammert toch Graaf Adolf vinden.
De aanhouder wint.


Kor Boven
Castricum