zaterdag 28 november 2020

BEDANKT LIEVE IRMA (Rust zacht) "Ik heb er zo mijn best voor gedaan om dit op Plein Oost te realiseren. Niet omdat ik nou zo belangrijk ben, maar het is zo mooi voor Beijum." Haar ogen en houding spraken boekdelen: ze meent het. "Er komen ook nog mooie groene bomen om het plein heen."

Bovenstaande quote komt uit dit bericht uit 2013 De grote foto helemaal beneden hoort daarbij. Deze blogger herinnert zich uit het gesprek: "Ja, maak je een mooie foto? Laat me eens gek doen, ik kan er zo van genieten dat dit voor de kinderen uit Beijum is aangelegd."

Irma Zijlstra was niet 'zomaar' een paar jaar achtereen stadsdeel-secretaris in o.a. Beijum, ze was niet alleen maar een professional, in alles was te merken dat ze zich met hart en ziel voor de wijk heeft ingezet. Bovenstaande citaten geven haar treffend weer.

Irma overleed afgelopen 4 november op 58 jarige leeftijd.

Wat deze Beijumblogger van haar is bijgebleven, en hij heeft haar vele jaren meegemaakt, was haar nooit aflatende inzet en enthousiasme voor Beijum. De mens Irma scheen altijd door de functionaris heen. Een open onderzoekende blik, vaak een lach op het gezicht. Oog voor mensen, voor kinderen in het bijzonder. Altijd integer, wars van spelletjes of achterbaksheid.

Praktisch overal in de wijk waar initiatieven werden ontplooid, waar Beijum leuker, mooier en leefbaarder gemaakt kon worden, was Irma aanwezig.

Het is me even een opsomming dames en heren, wat een staat van dient:

Ze was bijvoorbeeld lid van het wijkteam
Natuurlijk was ze in mei 2012 aanwezig bij de presentatie van het Beijum-boek (video).
In hetzelfde jaar bij het visie-plan voor Kardinge, video

Prettig eigenwijs dat ze was regelde ze in 2015 eigenhandig een bruggetje naar het terrein van de Boerderijum, foto links hoort daarbij).
Wat was ze in 2015 enthousiast door de opkomst van wijkbeweging Sociale Long op een bewoners-avond, foto...."Zo mooi wat hier gebeurd",pitches, foto
In 2009 gaf 'fee Irma' haar Kijk op de Wijk Beijum Samen met Ruud van Erp verkleed op een kerstmarkt

Foto rechts, Irma opende in 2011 het Doornbosparadijs Ook een video van die plek
Betrokken bij de ontwikkeling van Plein Oost, foto. Meepraten met bewoners, foto + video
Hart voor multicultureel Beijum Op de video in 2009 tijdens 
een lentemarkt

Bij een workshop van Goed Idee Beijum in 2008, foto
Actief binnen Heel de Buurt, foto

In 2009 bezocht Irma 
samen met het college van B&W de Boerderijum. Quote uithet bericht met video: "Irma vond het leuk dat het bezoekerscentrum een beetje 'vreemd' is geworden."
In 2016 werd een bruggetje naar haar vernoemd, foto rechtsonder
Tot zover de opsomming. Het kan zijn dat er berichten zijn vergeten, vul eventueel de zoekterm Irma op via de zoekbalk linksboven. Of google op 'Irma Zijlstra Beijumnieuws.' 

Terzijde, even over de video's, die zijn allemaal te activeren, maar bij schrijver dezes lukt dat niet steeds de eerste keer. Gewoon weer proberen. En, alle video's zijn op groot scherm groter te klikken.

Tot zover de opsomming? Nee, nog een. En misschien wel de mooiste. Tijdens de 75 jarige verjaardag van vrijwilligers-icoon Frans Egberink organiseerde Irma een verrassingsbezoek aan Frans. Bekijk de onderstaande You tube-video. Het enthousiasme spat van Irma af. Mooie beelden.

Frans desgevraagd:"Irma heeft altijd hart voor Beijum gehad, ze was altijd een grote steun en toeverlaat voor mij en de andere vrijwilligers in de wijk. Ze heeft veel voor de wijk gedaan, ze durfde haar nek voor ons uit te steken."

Ruud van Erp werkte als stadsdeelco√∂rdinator lange tijd met Irma samen. Hoe herinnert hij zich haar?
 "Irma was een echte wijkambtenaar, een sprankelende vrouw met een groot sociaal hart die opkwam voor de belangen van de bewoners en daar alle tijd voor nam. Ze was sterk betrokken en werkte als een soort Maria voor bewoners en vooral ook voor kinderen. Irma heeft een grote rol gespeeld in de start van de heerdenaanpak in de Doornbosheerd en in in de aanleg van de grote speelplek Hunzebrink."

Beijum is Irma Zijlstra veel dank verschuldigd voor haar tomeloze inzet om de wijk prettiger en leefbaarder te maken. 

(Dit bericht is tot stand gekomen na goed overleg met de naaste familie van Irma)
Met toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel in 20091 opmerking:

Kees Huizenga zei

Dag Johan,


Graag verwijs ik naar de derde pitch van de Sociale Long Beijum d.d. 22 februari 2016.

“BEIJUMNIEUWS: PITCHES TIJDENS EEN LEVENDIGE DERDE BEIJUMSESSIE IN DE KLEIHORN”

Zie:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2016/02/pitches-tijdens-een-levendige-derde.html


Op deze avond werd hartelijk afscheid genomen van Irma Zijlstra als stadsdeelsecretaris van Noorddijk/Stadsdeel Oost.