zaterdag 4 september 2010

MAAK ONS ALLER PLEIN (OOST) FIJN

Drie aanwezigen die gistermiddag in Pand49 aanwezig waren om te brainstormen over verfraaiing van Plein Oost stuurden onafhankelijk van elkaar een verslagje. Eerst Leonie Wendker van Platform Gras. http://www.platformgras.nl/

Op vrijdagmiddag 3 september rond 14.00 uur verzamelden verschillende ondernemers, betrokkenen en bewoners van Plein Beijum Oost zich bij Pand49 om voor 1 dag architect te zijn. Onder leiding van Paul (architect) en Mathijs (landschapsarchitect) gingen zij aan de slag. De eerst ronde bestond uit een vrije brainstorm, alles was daarin mogelijk. Iedereen ging aan de slag met een rol papier en een zwarte stift. Daarna werd er gekeken wat er allemaal bedacht was en moesten ze hun eigen plannen kort presenteren. Al gauw werd duidelijk dat er vijf thema's waren die bij iedereen terug kwam in het ontwerp, dat is: groen, water, balkons, speeltoestellen en de specials (overkappingen, muziekkoepel etc.) Daarna werden de tijdelijke architecten in 5 kleine groepen opgedeeld om 1 thema verder uit te werken. Na een half uur moest iedereen van thema wisselen en aanvullen op hetgeen wat door de vorige groep was bedacht. Daarna werd er met de hele groep gekeken naar wat allemaal mogelijk is en wat bij elkaar past. Uiteindelijk zijn er twee pleinplannen uitgekomen waarbij alle elementen zijn verwerkt, maar het ene plan richt zich meer op spelen voor jong & oud en het andere plan heeft meer gelijkwaardige verdeling van de thema's. Deze plannen worden nu verder uitgewerkt, er wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid, veiligheid, budget etc. en dan worden ze voorgelegd aan de Beijumers, die kunnen dan stemmen op hun favoriete ontwerp.

Karin Pijl was ook aanwezig, ze schreef:
Ongeveer 15 mensen hebben gisteren gebrainstormd hoe we het plein een positieve boost kunnen geven. Bij de 1e ronde mocht iedereen individueel zijn wensen omtrent het plein tekenen op papier. Deze ideeën werden besproken met zijn allen, bijzonder was dat bijna iedereen de grijze balkons wilde aanpakken, en ook wilden heel veel mensen iets van water op het plein en gezellige plekken om te zitten. Na de 1e ronde werden we ingedeeld in groepjes ieder groepje kreeg een thema mee. wat zou je graag zien op het het plein in dat thema (speelvoorzieningen, groenvoorzieningen, balkons etc.) en dit werd ook weer getekend. Dit hebben we 2x gedaan.
Uiteindelijk hebben we uit alle ideeën die ons het beste en mooiste leken 2 pleinen gecreëerd waarop de bewoners straks kunnen stemmen tijdens de week van het plein, ik kan er helaas niet uitgebreid over vertellen maar het gaat om een groen plein en een speelplein.
Na de middag brainstormen kregen we een heerlijk uitgebreid Italiaans buffet van de eigenaars van Pizzaria La Scala.


Onderstaand verslag kwam via Hilda Hofstra binnen:
Ongeveer 12 deelnemers kwamen naar de workshop "een dag architect zijn". Het werd georganiseerd door Platform Gras. Atelier Pand49 stond deze middag geheel in het teken van de verfraaiing en vernieuwing van plein oost. Dit was weer een nieuwe ronde, waar iedereen blanco in stond. Het was een stortvloed van ideeën. De groep werd opgesplitst in thema's. Zo kon je je uitleven op water, groen, gevels, spelen en specials. Het werkte zeer stimulerend om steeds een andere invalshoek te bedenken. Gewapend met papier, tekenpen en kleurtjes werden alle resultaten van de noeste arbeid aan de wand gehangen.
Daarna werd een selectie gemaakt van de mogelijkheden. Uiteindelijk komen er 2 versies uit.
Een daarvan is een thema plein met spel en vermaak voor jong en oud. De 2e versie is wat gematigder en een mix van alle inbreng. Uiteindelijk kiezen bewoners eind oktober de versie die uitgevoerd gaat worden.


De groepsfoto buiten is aan het begin van de brainstormsessie door ondergetekende gemaakt. U ziet helemaal rechts Ingrid Morrison van Pand49, naast haar Irma Zijlstra van ROEZ en daarnaast Theo Smit. De naam van de man links op de foto is me niet bekend. De etensfoto is van Karin Pijl, de andere twee zijn door Hilda Hofstra opgestuurd.

1 opmerking:

Anoniem zei

de beste onbekende man op de foto is paul van surinaams eethuis aboeng !