zondag 19 september 2010

FIETSOPPASSER ZIJN IS OOK EEN BAAN

Deze mijnheer, zie foto, werkt bij de fietsenstalling van Sportcentrum Kardinge. Het is een gratis stalling, steeds als er fietsers komen of gaan moet hij uit zijn warme hok komen, kaartjes op de fiets nieten en vervolgens corresponderende kaartjes aan de eigenaar uitdelen. Of de kaarjes weer van de fiets afscheuren en bijbehorende kaartjes van fietseigenaren weer in beslag nemen. Is het leuk werk? " Werk? Het is niet echt werk, je hoeft bijna niks te doen." Waar kom je vandaan? "Uit Iran." De fietsoppasser heeft geen hoge pet op van zijn eigen functie. Aanwezig zijn en er voor zorgen dat de fietsen niet van eigenaar verwisselen, dat is wat hij moet doen. Een gevoel van uitdaging straalde niet bepaald van zijn hoofd.
Mensen werkervaring laten opdoen, vormde in Groningen de beweegreden om de eerste bewaakte fietsenstalling in 1982 te openen. De Stichting Werkprojecten wilde kansen bieden aan jongeren die met politie of justitie in aanraking waren gekomen en moeilijk een baan op de arbeidsmarkt konden vinden. Met werkervaring kregen ze een grotere kans op een baan en dat bleef de eerste tien jaar de belangrijkste drijfveer. Het begon met een stalling aan een recreatieplas en een paar jaar later stonden er vier stallingen in de binnenstad.
http://www.fietsersbond.nl/fiets-verkeer/fietsdiefstal/goede-voorbeelden/inventarisatie/groningen-bewaakte-schoolfietsenstallin

Geen opmerkingen: