woensdag 15 september 2010

ZONDAG EGELWEEKEND IN BEZOEKERSCENTRUM

Opgestuurd door Jothea Brouwer.

Op zondag 19 september zet NDE de egel in het zonnetje tijdens het Nationale Egelweekend. In het bezoekerscentrum Beijum kunnen kinderen en ouders via leerzame en leuke activiteiten het leven van de egel verkennen. Hoe voelt een egel, hoe maak je een egeltje prik en hoe kun je knuffelegel Egbert winnen?

De egel is een bijzonder zoogdier. Met zijn snoezige en stekelige uiterlijk spreekt hij kinderen en volwassenen tot de verbeelding. De egel is ook een nuttig dier. Hij eet insecten en slakken die voor mensen schadelijk zijn. Als één van de oudste zoogdieren van Europa is hij een vanzelfsprekende en graaggeziene gast in de tuin.

Tuintjes betegelen
Helaas gaat het niet goed met de egel. Auto’s en slakkengif zorgen ervoor dat hij in aantal fors achteruitgaat. Doordat mensen hun tuintjes betegelen heeft hij steeds minder ruimte om te scharrelen en te schuilen. Daarom heeft de Nederlandse zoogdiervereniging het weekend van 18 en 19 september uitgeroepen als het Nationale Egelweekend. In het hele land organiseren natuur- en egelopvangcentra diverse activiteiten rondom dit stekelige diertje.
Aantrekkelijk programma
Ook NDE, het centrum voor natuur- en duurzaamheideducatie van de gemeente Groningen, doet 19 september mee aan het Nationale Egelweekend. NDE zet de egel in het zonnetje met een aantrekkelijk programma voor jong en oud. In het bezoekerscentrum Beijum, waar de eigen collectie van NDE is ondergebracht, kunnen kinderen knutselen, een speurtocht doen en een kijk- en doewijzer gebruiken om van alles leren over de egel en andere dieren uit tuin en stad. Met de speurtocht is een leuke prijs te winnen: knuffelegel Egbert met daarbij een ‘eerste hulppakket’ voor egels!
Vrij toegankelijk
Het bezoekerscentrum is gevestigd in de Boerderijum, waar ook de kinderboederij en theehuis de Zijlen zijn ondergebracht. Het terras van de Zijlen is open. Het bezoekerscentrum en de kinderboerderij zijn vrij toegankelijk.
Wat? Egelweekend in het bezoekerscentrum Beijum met diverse kijk- en doeactiviteiten
Waar? Beijumerweg 19c, in de Boerderijum
Wanneer? Zondag 19 september van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Voor meer informatie: Jothea Brouwer, 050-367 63 25

1 opmerking:

L. de Voogd zei

Afgelopen zondag zou er een Paddestoelenexcursie zijn vanuit het bezoekerscentrum, maar het hek was dicht. Wie weet er meer van??