zondag 5 september 2010

VROUWEN ZIJN TEGENWOORDIG DE BAAS

Een biobak, een stuk plank daar weer op, en daarboven op ook nog weer een ladder. Maar dat was het nog niet, hoog op de wankelende ladder staand was een man bezig om de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien. Het zag er spannend uit, als de constructie in elkaar zou kieperen zou de man plat op de bek vallen.
Beneden zat zijn vrouw. Lekker glaasje erbij, even mobiel bellen met die of gene, beetje in een vrouwentijdschrift lezen en af en toe aanwijzingen roepend naar haar held. In een flits dacht ik: wordt de hedendaagse positie tussen man en vrouw hier niet prachtig uitgebeeldt? De man doet het buitenwerk, hij staat hoog boven zijn vrouw verheven, maar wel op een hele wankele basis. Verheven? Beneden zit de vrouw comfortabel op een stoel, ze heeft controle over alles. Ze gaf hem opdracht om deze klus uit te voeren, en ook gaf ze haar goedkeuring aan deze constructie. Volgens mij zou ze het leuk vinden als er nu een vriendin langs zou komen: "Kijk eens wat mijn man doet, wat is ie flink bezig he?" Ooit was de vrouw binnenshuis de baas en de man buiten de deur. Maar de tijden zijn veranderd. Een man mag denken dat hij heel wat is. En ook mag hij de illusie hebben dat hij de baas is in huis. Maar dat allemaal binnen de speelruimte die de vrouw hem biedt...

5 opmerkingen:

Karin.P. zei

Volgens mij kijkt ze naar hoe gevaarlijk haar buurman bezig is ;)
Maar wat een achterlijke manier om dit te doen als het dan toch moet zorg dan dat iemand die ladder onder vast houd :(

Alie zei

vet gevaarlijk man, ik zou er niet eens bij nadenken om het zo te doen. Wat als je inderdaad naar beneden klettert? Wat als je daar nou onherstelbaar letsel aan over houdt? Ik denk niet dat je verzekering blij is als je verteld hoe je eigenlijk gevallen bent..
Maargoed, ieder zn eigen idee. Vind het uitermate link. Ik hoop niet dat deze meneer door zijn manier van werken kinderen op bepaalde ideeen heeft gebracht.
Dat zou die vrouw toch ook wel kunnen bedenken? Volgens mij is het in de Froukemaheerd, daar wonen toch echt zoveel kinderen!

Anoniem zei

Misschien staat-ie op de ladder om z'n geliefde te schaken, weet jij veel.

Volgende x toch maar ff vragen hoe 't écht zit. Kan wel-es een heel ander verhaal wezen dan hier staat.

(René)

Anoniem zei

Hebben wij dit gesprek niet al een keer in de kroeg gehad, beste Johan ! ;)

Lars

Gerda zei

James Brown zong het al, hele mooie versie van Seal en in 2007 mooi overgenomen door ja hoor een vrouw,
Christina Aguilera "It's a man's world".
Want zie hier wie daar liefdevol haar man/vriend zal opvangen als hij neerstort. Zij.
Van tevoren zei ze nog "Schatje zou je dat nu wel zo doen". Ze moest zich er niet mee bemoeien.
Ze durft niet te kijken, leest de Libelle en roept af ten toe "Gaat het goed schatje, wil je iets drinken". Zij, die zijn bravour en mannelijkheid niet wil krenken, maar ondertussen denkt doe gewoon.