donderdag 23 september 2010

EEN ECHTE NAZOMERDAG

Het was een genot om vandaag door de wijk te fietsen en te wandelen. Ik hoef het u niet te vertellen, maar toch even. Wat een lekker weertje. De vuurkorven kunnen nog even weer uit de schuur en in de tuin gezet worden. Barbecues idem dito. Op Plein Oost was het vanmiddag een drukte van belang, het plein ontpopt zich steeds meer als een regelrechte mooiweerplein. Is het koud, nat en winderig? Dan is er niks te beleven, het plein straalt in dat geval alleen maar saaiheid en grauwheid uit.
Er werd vanmiddag door veel kinderen op het verhoogde gedeelte van het plein geskeelerd. Dit ging niet altijd goed. Op de foto ziet u achter het groepje jongens die op de voorgrond staan een onzichtbare voorovergebogen locatiemanager van de Vensterwijk Beijum, Ruud van Erp, een jongetje troosten die net daarvoor erg lelijk ten val was gekomen. Huilen van de pijn.
Linksachter op de foto ziet u in de verte een paar stadswachten bezig om hun werkzaamheden te verrichten. Ze wilden liever niet close-up op de foto, maar te zien en te ruiken was dat ze in gesprek waren met een man die in kennelijke staat was. Een paar honderd meter verderop, aan de Amkemaheerd, zat een groepje mensen buiten op een zelfgecreƫerd terrasje. Het zag er gezellig uit, en als ik me niet vergis zaten ze voor het huis waar met de kerst de buitenverlichting altijd uitbundig aan staat. Sterren, arreslee, kerstbomen, u kent dat wel. Zover zijn we nog niet. Maar de tijd dendert onherroepelijk door. Voordat je het weet is het weer kerst. Maar eerst nog even deze prachtige nazomerdag op de 23e september.
De nazomer (Oudewijvenzomer, Sint-Michielszomer enz.) is een periode die loopt van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nazomer

Geen opmerkingen: