woensdag 29 september 2010

LEZERES STUURDE HERFSTFOTO'S

Een Beijumse, woonachtig aan de Rensumaheerd, stuurde een vijftal foto's op. Ze maakte vandaag een ochtendwandeling en werd getroffen door de schoonheid die de herfst met zich mee brengt. Waar het spinneweb is gespot weet ik niet, maar de foto beneden, in de nevel, is gemaakt langs de rand van de wijk. Veel mensen vinden het jammer dat de zomer weer voorbij is, maar de herfst is toch ook een inspirerende jaargetijde. Een paar weetjes over de herfst:
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Zwangere vrouwen eten in de zomer meer verse groente en fruit, wat een positief effect heeft op de baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: daar worden kinderen die in het begin van het jaar geboren worden gemiddeld 6 maanden ouder. Dit omdat de herfst daar in het begin van het jaar is.
"Herfst" wordt ook wel beschouwd als een van de moeilijkste rijmwoorden in de Nederlandse taal. Een knappe poging van Drs. P: "De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd. En onder zijn collega's was hij ook al niet geliefd. De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst. Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst"
Het astronomisch begin van de herfst is het ijkpunt van de Franse Republikeinse Kalender. http://nl.wikipedia.org/wiki/Herfst

1 opmerking:

Anoniem zei

ik heb ook alweer de nodige sfeerplaatjes geschoten de afgelopen tijd...
het is net wat je zegt Johan, jammer dat de zomer voorbij is maar de herfst is wel heel erg mooi...
ik denk dat ik de lente en de herfst de twee mooiste jaargetijden vind... de lente omdat dan alles wat nieuw is naar boven komt en de herfst vanwege alle mooie kleuren en het mooie licht... nu alleen nog iets vinden op al die nattigheid en de koude kilte die erbij hoort ;)