woensdag 1 september 2010

OVER DE WOLDSTREEK EN DE EVENTUELE GOLFBAAN

Afgelopen maandagavond, 30 augustus, was er in buurtcentrum het Heerdenhoes weer een bijeenkomst van de klankbordgroep Woldstreek georganiseerd. Daan Tweehuyzen was een van de aanwezigen en hij schreef er onderstaande tekst over.
Gebiedsplan de Woldstreek – wat woorden waard zijn.
“Geen enkele status” – “slechts vingeroefeningen” – “zijn maar een paar ideetjes...” - “is helemaal van tafel, we beginnen met een schone lei“... “met de hand op mijn hart... slechts geruchten... weet niet waar dat vandaan komt... echt onzin...”. Komen die kreten u nog bekend voor? Om het geheugen even op te frissen: met deze en dergelijke uitspraken reageerden projektleiders en woordvoerders van overheden op vragen van omwonenden over de plannen voor een enorme golfbaan in de Woldstreek, pal tegen Beijum aan, met ontsluitingswegen en al, in 2008 neergelegd in een fraai boekwerkje genaamd “Schetsboek Bedum”. Die plannen, waarvan de gemeente Bedum de trekker is, zorgen nu al geruime tijd voor grote bezorgdheid in Beijum en omstreken. Met bovenstaande termen werd de ontstane beroering gesust: er was nog niets definitief, alles lag open, iedereen mocht meepraten, geen zorgen – exit Schetsboek, exit golfbaan, exit autoweg. Toch?
Niet dus.
We moesten woorden als “zand” en “strooien” en “ogen” maar vermijden, maar de vasthoudendheid, om niet te zeggen verbetenheid waarmee de gemeente Bedum keihard doorgaat die golfbaan met auto-ontsluiting en al te pushen, maakt al die zalvende geruststellingen tot loze praat. En dat stemt niet vrolijk.
We houden het kort, maar het komt op het volgende neer: ondanks unanieme afwijzing van de schetsboekplannen door de door de gemeente Groningen ingestelde Klankbordgroep, ondanks afwijzing door de gemeente Groningen zelf en ondanks grote reserve van de provincie Groningen, hield Bedum bij monde van CDA-wethouder Henri te Velde in een stuurgroepoverleg van 29 juni j.l. (tussen provincie Groningen, gemeente Groningen en gemeente Bedum) onverkort vast aan de volgende opdrachtomschrijving uit 2009:
“Maak in overleg met alle betrokken gebiedspartijen op basis van de analyse van mei 2008 met het schetsboek als bouwsteen een gedragen integraal inrichtingsplan van het gebied de Woldstreek.”
Voor wie er overheen gelezen heeft: op basis van, en met met het schetsboek als bouwsteen. Hoezo “geen enkele status”, hoezo “slechts vingeroefeningen”, hoezo “is helemaal van tafel”?

Het heeft er alle schijn van dat Bedum geen oren heeft naar recentelijk aangedragen alternatieven zoals duurzame landbouw en/of natuuraanleg, plannen die op de warme instemming en sympathie kunnen rekenen van allen - behalve dan Bedums bestuurders en zekere projektontwikkelaars. Golf en auto’s moeten er blijkbaar komen in de Woldstreek. Wellicht ter geruststelling: in diezelfde opdrachtomschrijving staat als eis ook dat het resultaat “(...) ondersteund wordt door alle andere betrokken partijen” – of zou die frase bij nader inzien misschien ook geen enkele status hebben?
Daan Tweehuysen

2 opmerkingen:

Kees K. zei

Ik schreef al eerder, gemeenteplannen laten inspraak toe, want dat hoort, en gaan dan over tot de orde van de dag, ofwel de planning zoals die gepland was.

Pieter B zei

Sinds wanneer vergenwoordigt een klnkbordgroep, waarin alleen maar tegenstanders van een eventuele golfbaan zitting hebben, alle wijkbewoners in Beijum.