maandag 20 september 2010

HOE ZOU HET ZIJN OM TE HANGEN?

Er zijn nogal wat termen en begrippen die een jaar of twintig geleden amper of niet niet bestonden. Toen waren er ook al hele drukke kinderen. Maar adhd bestond nog niet. Een post traumatische stresstoornis? Schei uit, wat een flauwekul, het heette destijds gewoon dat je overspannen was. Vroeger had je hechte gemeenschappen, tegenwoordig gaat het om 'sociale cohesie.' Je keek gewoon of iets mogelijk was, nu moet het 'binnen het plaatje passen.'

De jeugd heeft altijd de neiging om samen te klitten, wat u op de foto ziet is van alle tijden. De bromnozems, de hippie's, de punkers, de leipo's, de freaks en de patatnozems, samen ouwehoeren had toch iets extra's. Volgens mij is dat met de hedendaagse jeugd niet anders. Maar kijk, daar is toch iets op bedacht, laten we ze hangjongeren gaan noemen. Want ze hangen en lummelen maar en doen niks. Ik weet niet anders dan dat het hard werken is als je tussen de 14 en 18 jaar bent. Stormachtige ontwikkelingen, onzekere periodes en zich ontwikkelende hormonen. Zijn er intensievere periodes dan de 'puberteit?' (ook al weer zo'n hokjesterm) De jongens op de foto zitten lekker te kletsen en te ouwehoeren, zoals je dat doet als je jong bent. Ik weet niet of de lezer het ook zo ervaart, maar de term 'hangjongere' heeft m.i. een te negatieve lading. Associaties met lantefanteren (prachtig woord, vindt u niet?), uit je neus eten en overlast veroorzaken liggen hier op de loer. Deze jongens zijn op weg naar volwassenheid, en ze worden door volwassenen hangjongeren genoemd. Je zou je toch het liefst met wat leeftijdsgenootjes terugtrekken, diep weg onder een of andere brug, en kletsen over de dingen die je bezighouden?
Weet u trouwens dat er tegenwoordig cursussen lantefanteren bestaan? Dat wordt dan weer 'bewust niets doen' genoemd, zie onder:
Hoera, het mag weer! Wat? Lantefanteren.
Allereerst al weer zo’n heerlijk woord. Lan-te-fan-te-ren! Gewoon niets doen, maar dan wel bewust niets doen. Je hebt er tegenwoordig zelfs workshops voor. In een tijdschrift lees is dat er de mogelijkheid is om een dag lang een cursus lantefanteren te doen. De dag duurt van 10.00-16.00 en is inclusief koffie (thee mag vast ook) met verse appeltaart en een goed verzorgde lunch. (Maar als je zo’n dag gaat lantefanteren en je moet vanalles doen, in hoeverre is het dan nog lantefanteren?)

http://carola-ontherun.blogspot.com/2010/01/lantefanteren.html
Geloof het of niet, in het westen van het land willen ze een cursus 'omgaan met hangjongeren' opzetten: In Amsterdam neemt men het initiatief om buurtbewoners een cursus ‘omgaan met hangjongeren’ te geven. Omdat hangjongeren van nature nogal schuwe wezens zijn die bovendien moeilijk met ABN bereikbaar zijn moeten de buurtbewoners maar op cursus. http://www.dejaap.nl/2010/09/cursus-omgaan-met-hangjeugd /

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Weet je dat er ook hangOUDEREN bestaan? Van de week zag ik er een heel stel op een bankje bij de Vismarkt. Wandelstokken, looprekken, pijptabak en sterke verhalen.

(gotor)

dineke zei

Johan weet het zelf ook wel, is een soort van "hang" journalist.

Hier even hangen, daar even hangen, een praatje maken en de laatste nieuwtjes horen.