dinsdag 7 september 2010

ZONDAG NACHTVLINDEREXCURSIE BEZOEKERSCENTRUM

Foto + tekst opgestuurd door Jothea Brouwer, medewerker educatie en communicatie van Natuur en Duurzamheidseducatie. (NDE)

Laatste huismoeders kenmerken einde van de zomer
Nieuwsgierig naar dierenleven dat normaal aan het oog onttrokken wordt? Proef dan de bijzondere sfeer van de nachtvlinderexcursie op zondag 12 september tussen 20.00 uur en 23.00 uur in het bezoekerscentrum Beijum. NDE medewerker Harry Holsteijn neemt u in het donker mee naar de mysterieuze gedragingen van dieren die het daglicht schuwen.
Waarom is de nacht zo anders dan de dag? Omdat het donker is, natuurlijk. Maar het bijzondere van de nacht heeft niet alleen met donker-zijn te maken. Wat de nacht zo speciaal maakt, laat Holsteijn zien in een geluidsbeeldenserie, aangevuld met een lezing. Na afloop gaat hij met bezoekers de nacht in om vlinder- en ander dierenleven te aanschouwen.
Pijlstaartvlinders
Nachtvlinders worden in het donker actief en komen dan graag op licht af. Holsteijn verwacht o.a. spinners, spanners, huismoeders en andere nachtuilen te zien en hopelijk ook de spectaculaire pijlstaartvlinder, die een spanwijdte kan hebben van wel zes centimeter. Waarom trekt het licht van sommige soorten alleen de mannetjes aan en van andere soorten alleen de vrouwtjes? Holsteijn geeft antwoord op deze en andere vragen over het mysterieuze nachtvlinderleven.
Afsluiting zomerseizoen
De eerste weken van september kunnen met de nodige hulpmiddelen nog uitgebreid nachtvlinders worden gezien. De temperatuur is dan nog vrij hoog en er bloeien nog talloze planten. Kamperfoelie en guldenroede trekken pijlstaartvlinders en huismoeders aan, die van mei tot aan begin september vliegen. Maar aan het einde van de maand is het gedaan. De vlindernacht is dan ook een karakteristieke afsluiting van het zomerseizoen.
Biodiversiteit
Vlinders zijn met hun kwetsbare levens een onmisbaar radertje in de biodiversiteit: de variĆ«teit aan ecosystemen die van levensbelang is voor de mens. Kort gezegd: gaat het goed met de vlinder dan is dat goed voor de mens. NDE, het centrum voor natuur en duurzaamheideducatie van de gemeente Groningen, wil de stadjer bewuster maken van thema’s rond natuur en duurzaamheid. De afdeling faciliteert hiertoe natuureducatie op scholen en ondersteunt projecten in de wijk.

Nachtvlinderexcursie, zondag 12 september, aanvang: 20.00 uur, Bezoekerscentrum Beijum (in de Boerderijum), Beijumerweg 19c. Voor meer informatie en opgave: Arnold Voerman, 06-16712420,
a.voerman@ocsw.groningen.nl

Geen opmerkingen: