zondag 26 september 2010

DE DIEREN ZIJN HIER DE BAAS

De dieren die in dit gebied grazen kunnen onvoorspelbaar reageren. Deze zin staat te lezen op het waarschuwingsbord. Daaronder staat dat het aan te raden is om minimaal 25 meter afstand te houden. Doorkruis de kuddes niet en laat de dieren met rust. En u betreedt het gebied op eigen risico. Op het bovenste bord leest u met mij dat je vrij kunt wandelen en fietsen op wegen en paden. Tja. Ik ben geen angsthaas, maar het leek me niet verstandig om dit pad, zie ook foto onder, op te gaan fietsen. Onmogelijk om 25 meter afstand te bewaren ten opzichte van de grazende dieren.

Dit gebied is duidelijk meer voor dieren bestemd dan voor mensen, de rangorde is omgekeerd. Dat is even wennen, de grazende beesten bepalen in feite of er gewandeld of gefietst kan worden. Grazen ze vlakbij het fietspad dan heb je pech gehad. De waarschuwing om 25 meter afstand te bewaren zal niet voor niks zijn opgesteld. Het is niet erg maar het irriteerde wel wat. Zeg maar dat ik als mens net als deze dieren ook territoriumdrift heb. Toch een klein beetje onverteerbaar dat ze me de baas waren, ik had gewoon erg veel zin om dit pad af te rijden. Maar goed.

Dat met dat eigen risico, dat weet ik nog zo net niet. Wat als bijvoorbeeld twee dertienjarigen die zich niet bewust zijn van mogelijk gevaar dit pad op fietsen en aangevallen worden? Of ouderen van dagen die ineens in dit gebied geen kant meer op kunnen? De Fransman of Spanjaard die het bord niet kan lezen en lekker aan het fietsen is? Eigen schuld dikke bult? Ik heb nog nooit iets gehoord over wandelaars of fietsers die in dit gebied zijn aangevallen maar ik vraag me af of je onschuldige recreanten verantwoordelijk kunt stellen voor een onverhoedse aanval met ernstige consequenties. Het doet me tot nu toe denken aan de uitdrukking: het zal wel los lopen.

1 opmerking:

Kees K. zei

Ze doen niks hoor. Ook niet binnen 25 of 1 meter. Ik loop er regelmatig doorheen (hoe ze op fietsers reageren weet ik niet, had je moeten proberen) en maak contact. Die hoorns zien er wel gevaarlijk uit, maar het blijven koeien. En, als je zo'n belachelijk bordje ophangt als gemeente, ben je waarschijnlijk juridisch wel gedekt.