woensdag 8 september 2010

IS DE BOERDERIJUM AAN HET FLOPPEN?

Al bijna anderhalf jaar, vanaf april vorig jaar, staat de fonkelnieuwe en met veel tamtam gebouwde Boerderijum te wachten op Beijumers die maar niet willen komen opdagen.

Dat is kort door de bocht m'n persoonlijke mening over het maar niet willen bruisen van wat een paradijsje in het Groene Hart zou en had moeten worden. Het is niet alleen m'n persoonlijke mening, aan alle kanten hoor ik dat het hier niet naar tevredenheid loopt. Om in kinderboerderijtermen te spreken: er komt bijna geen kip.

Gisterochtend ging ondergetekende maar weer eens poolshoogte nemen. Een leeg terras en geen enkele bezoeker in de fonkelnieuwe speeltuin of bij de gloednieuwe dierenverblijven. De vrijwilligers van Stichting de Zijlen zaten binnen een broodje te eten. Je moet toch wat. Aan een begeleidster vroeg ik hoe het toch kan dat het project Boerderijum niet aan de praat is te krijgen." Ja, ik snap de Beijumers niet. Praktisch iedereen wilde een nieuwe Boerderij, theeschenkerij, dierenweide en speeltuin, en nu het er staat komt er bijna niemand."

Jaren is er voor wederopbouw gestreden, u herinnert zich ongetwijfeld het herbouwcomité. Alles werd uit de kast gehaald om het oude afgebrande bezoekerscentrum weer terug te krijgen. Een idyllisch plan om een theeschenkerij, gerund door mensen met een beperking, te creëren werd gelanceerd. Het zou een pareltje voor de wijk worden, een trekpleister van formaat. De praktijk is zoals zo vaak weerbarstiger. Wat zal het zijn? Vroeger ging je met een pak jus en gevulde koeken naar de oude kinderboerderij. Kinderen lekker spelen en papa en mama lekker wat zitten lezen op een bankje. Nu moet je gauw 5 tot 10 euro meenemen om consumpties te kunnen kopen. Misschien moet die pedagogisch verantwoorde 'watermuur' ook maar weer weg om plaats te maken voor een of andere simpele vijver. Zelf emmertjes en schepjes meenemen. En dan het gebouw. Die oranje kozijnen, de zwarte muren en het zwarte dak..

Plein Oost wordt na drie ellendige jaren- hoe duur was de renovatie in 2007?- weer aangepakt. Het is een door gemeentelijke wijsneuzen ontworpen plein geworden in plaats van een plein van en voor Beijumers. Misschien moet de Boerderijum ook weer eens aangepakt worden. Een klankbordgroep Boerderijum? Andere en speelsere kleuren graag. Weer ijsjes voor een dubbeltje. Een paar oude en half versleten speeltoestellen en een bezoekerscentrum waar je tegen de spinnenwebben en vleermuizen aanloopt. Graag wel de mensen van de Zijlen er bij houden, aan hen ligt het allemaal niet. Ironisch genoeg wordt de Boerderijum wel regelmatig gebruikt om wijkbijeenkomsten te organiseren waarop Beijumers met plannen aan kunnen komen zetten om hun wijk op te kalefateren.
Op de foto's ziet u een kalkoen die me van het terrein af probeerde te jagen. Het lukte ook nog, met veel geblaas en op hoge poten liep het beestje op me af.

 Nee, afgezien van de hartelijke cliënten en begeleiding van Stichting de Zijlen- en ook de mensen van de Mallemolen- maakt de Boerderijum geen welkome indruk.

7 opmerkingen:

michel zei

Een dinsdagmorgen. De kinderen zitten op school, de vaders en moeders zijn aan het werk. Wie denk je dan aan te treffen op een kinderboerderij?

Karin.P. zei

Hahaha ja dat dacht ik ook al hoe is het er vanmiddag ? of een zaterdag of zondag als het dan open is ?
Mischien moeten ze meer activiteiten organiseren aldaar een rommelmarkt bv
Mijn dochter heeft het niet op kalkoenen en ander gevogelte dus ons zul je er niet zo snel vinden :)

Dineke zei

Op een dinsdagochtend had je er een aantal mensen met kleine kindjes aan kunnen treffen. Ik zat er vaak vroeger, inderdaad op een bankje, met een boek.
Nu moet ik in de speeltuin in m'n eigen wijk op het terras plaatsnemen, waar een bordje staat "consumptie verplicht".

Cathy zei

Wellicht zit het probleem in de staart van je post. Kalkoen slachten, kijken of er dan weer mensen durven binnenkomen?

Aan de andere, meer serieuze kant: misschien moet er eens gedacht worden over een samenwerking met bijvoorbeeld Pand 49. Waarom niet hun activiteiten als workshops e.d. combineren?
Zo kun je die zwarte muren gebruiken voor een workshop schilderen, wordt de Boerderijum meer 'algemeen goed', krijgt het een handtekening van Beijumers. Hou er bijvoorbeeld de exposities. Bij meer activiteiten trekt men vaak ook meer bezoekers.

Alie zei

Boerderijum zit niet in mijn systeem. Als ik nadenk over een middagje uit/spelen, dan denk ik eerlijk gezegd niet aan Boerderijum. Helemaal eerlijk gezegd, ik ben er nog nooit geweest, ook niet voor de brand trouwens. Ligt meer aan mezelf dan aan anderen. Bovendien, met je gezin verplicht te moeten betalen voor eten en drinken is ook niet aanlokkelijk. Misschien theeschenkerij en speeltuin loskoppelen? En dan de theeschenkerij op bepaalde tijden open, hoeft niet de hele dag toch? En die andere momenten kunnen de medewerkers de dieren verzorgen etc.
Ik weet het ook niet, jammer dat het niet bruist zoals je zegt. Geen idee of het ooit nog komt. Maar zo kan het ook niet uit denk ik. Inderdaad meer activiteiten organiseren, rommelmarkt is altijd leuk en erg aantrekkelijk zie koninginnedag.
Combineer dingen met elkaar. Open dag schooltuinen/wiershoeck, dan ook trefpunt en boerderijum er in betrekken. Ga zo maar door. Dat zit dicht bij elkaar, kun je een mooie route maken.

Niefactory zei

Ik zelf kom er wel. Vooral die waterbak is groot favoriet bij de kids. Wel vind ik het jammer dat er niet meer dieren zijn. Wat veel mensen niet weten is dat je bij de dieren ook mag komen. Dus ook bij die boze kalkoen. De kinderen hebben altijd grote lol als ie weer eens gek doet. Zet er wat meer dieren in. Veel meer soorten. Zoals een paard. Kunnen ze leuk rondjes rijden. Een ezel, geitjes, bokjes. Konijnen, schapen, en ga zo maar door. Die vogels wordt je niet heel blij van. Kinderen willen die beesten aan kunnen raken. Verder de consumptie's. Je kan er heel goedkoop tostie's eten. Het moet niet, maar jet mag. Binnen ziet het er niet gezellig uit. Nog een leuke speelplaats binnen is ook niet gek. En wat anderspeelgoed buiten. Zoals die waterbak. Maak er wat variatie op. Leuke loopbruggen en ga zo maar door. Ik heb nog wel tig ideeen.

saskia nieboer zei

Aangezien mijn kinderen niet meer in de speeltuinleeftijd zijn, zit Boerderijeum niet meer in mijn systeem. Inderdaad hebben we daar vele dagen doorgebracht met veel plezier. Op de speeltoestellen zie ik ook nu wel regelmatig kinderen maar ik kan me voorstellen dat je als ouder niet iedere keer aan een verplichte consumptie wilt vastzitten.
Het grootste probleem is volgens mij dat vandalen het bord langs de weg hebben gestolen. (dat is mij ook al drie keer overkomen met de groene zon). Nu staat er een bord achteraf, met een ketting vast aan een paal, maar dat bord valt absoluut niet op. Daadoor mist Boerderijum veel spontane aanloop denk ik
Saskia