zaterdag 4 september 2010

DE HOLMSTERHEERD WERD VANDAAG SCHOONGEMAAKT

In alle vroegte gingen ze vanochtend aan de slag om hun woonomgeving te ontdoen van zwerfvuil. Gewapend met een door de gemeente Groningen beschikbaar gestelde prikstok en vuilniszak + houder gingen ze op zoek naar wat er niet thuishoort en wat de omgeving vervuild. Plaats van handeling: de Holmsterheerd. Omstreeks kwart bover tien stond deze Holmsterheerdster, links op de foto, klaar om te gaan prikken en opruimen."Ik ben een beetje te laat, ik ben net wakker." Goed werk, maar zijn het niet steeds dezelfde mensen die hier aan meedoen? "Degene die mee wil doen moet vooral mee doen. Maar het zijn inderdaad wel steeds dezelfde mensen."

Even verderop waren twee in groene hesjes geklede dames bezig de bosjes van zwerfvuil te ontdoen. Mag ik wel een foto van jullie maken en publiceren? "Jawel hoor, ga je gang."
Stille krachten achter een opgeruimde Holmsterheerd ziet u hier. Ik heb er altijd een dubbel gevoel bij als ik enthousiastelingen als op de foto te zien bezig zie. Mooi werk natuurlijk, de positivo's in actie, geweldig dat ze dit doen en dat ze er zijn. Aan de andere kant, en het zal mijn verlangen naar ouderwetse noaberplicht zijn, moet dat nou altijd zo met die gemeentelijke hesjes en prikstokken? En, zoals zovaak, met gesubsidieerde broodjes en koffie na afloop? Noaberplicht is tegenwoordig geïnstitutionaliseerd. Wat als er geen hesjes en prikstokken met vuilniszakken meer worden uitgedeeld? Nogmaals, niks op deze positivo's tegen. Ze laten zich tenminste zien en fotograferen. En dat doen de vervuilers weer niet. Maar binnen een week ligt het weer vol troep. Het oeverloze spel tussen vervuilers en opruimers lijkt een ritueel en gesubsidieerd karakter te hebben gekregen. Het enige "positieve" van de de vervuilers is dat ze hun werk zonder subsidie, gemeentelijke hesjes en gesubsidieerde sloophamers doen.

1 opmerking:

Alie zei

Het houdt toch nooit op. Helaas blijven de vervuilers anoniem en de opruimers gelukkig vol goede moed. Mogen ze dan ook een beetje beloond worden met koffie en broodjes? Helden zijn het! Koffie?