donderdag 19 november 2020

JE LATEN VACCINEREN TEGEN CORONA, BEIJUMERS?

Mensen boven de 60 jaar en ernstig zieke mensen, die bijvoorbeeld lijden aan ernstige hart- en luchtwegaandoeningen of diabetes, zouden een coronavaccin als eerste moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet. Volgens het adviesorgaan zou op deze manier de meeste gezondheidswinst worden behaald.

Staat vandaag op NOS.nl

Deze blogger hoort bij genoemde leeftijdscategorie. Gelukkig zonder onderliggende ziektes (afkloppen).
Geen idee hoe zijn wijkgenoten over vaccinatie denken.

Ondergetekende ziet het virus het liefst z.s.m. verslagen worden, hij houdt zich keurig aan de maatregelen, respect voor de RIVM-richtlijnen.

Maar. Hij voelt grote weerstand om zich tegen covid 19 te laten vaccineren. Heeft niks met dwarsheid te maken, verre van dat, maar met een persoonlijke instelling. Deze man heeft nog nooit een griepprik gehad. De laatste keer dat hij griep had zal zo'n acht jaar geleden zijn.

Wellicht dat hij zich over zijn persoonlijke weerstand heen zal zetten, hij leeft immers niet alleen, als hij zijn omgeving ermee kan beschermen...

En nee, deze blogger is geen anti vaxxer. Hij behoort tot een generatie die ouder wordt dan ooit tevoren. Misschien wel mede door de vaccins die hij in zijn kinderjaren kreeg tegen pokken, mazelen en rodehond. Wie zal het zeggen.

Maar een prik tegen corona...?
Update 22 november 00.35 uur, dit bericht had ik ook aangezwengeld op Facebook-pagina Sociale Long. Het bericht heb ik zojuist verwijderd. 
Reden, discusseren en meningsverschillen hebben is prima. Maar als er wordt gerept over geen hersencellen hebben, als er een opleidingsniveau wordt bijgehaald, als openlijk de beheerders van genoemde Fb-pagina alsmede fact chechers op het gebied van corona worden geminacht, een weerwoord als 'janken' wordt betiteld en er wordt maar doorgedramd dat corona onzin is, dan is de maat een keer vol.

De opiniepeiling is gedaan. Mijn indruk, degenen die tegen het vaccineren zijn, voeren het hoogste schreeuwende woord. Dat ik dan persoonlijk ook nog eens onderdemaats wordt aangevallen is niet zo erg, wat storend is, is dat de schelders niet goed lezen. In mijn bericht valt namelijk te lezen dat ik redelijk wat moeite heb om me te laten vaccineren.

Het was mijn bedoeling om daar een volwassen discussie over te beginnen. Dat lukt klaarblijkelijk niet, omdat bij sommige mensen de (negatieve) emoties (zoals ze werden geuit) de overhand krijgen.

Een verstandige Beijumer berichtte n.a.v. de Sociale Long-reacties: Ik ben blij om te lezen dat er in Beijum nog wel mensen wonen met gezond verstand die proberen op een normale manier COVID onder de aandacht te houden.
Echter, ik vrees dat de mensen die voornamelijk reageren, de mensen zijn die ook vanuit een soort van angst reageren, angst waarschijnlijk dat hun vrijheid wordt afgepakt. Ze worden mijn inziens tegenwoordig gevoerd door allerlei berichten met zogenaamde onderzoeken, uitspraken die uit hun verband worden gerukt, YouTube filmpjes van van 'medici' enz. In Beijum wonen mijn inziens best een groot gedeelte mensen die boos zijn. Dat is volgens mij ook een groot gedeelte van de mensen die reageren. Daarop reageren heeft weinig zin, is mijn ervaring Is het niet een idee om te kijken hoe op een normale manier mensen in gesprek te brengen over dit onderwerp? Op social media reageert, zeker nu, nog maar een klein gedeelte. Ik denk/hoop uiteindelijk niet representatief voor de grote groep inwoners van Beijum.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

En waarom niet als de druk op ziekenhuizen, verpleeghuizen en ic's zodoende verminderd kan worden?

Anoniem zei

Dit gaat inderdaad nog een punt van discussie worden. Ook ik heb niks tegen vaccineren en heb ook de vaccins gehad zoals de blogger beschreef in zijn bericht. Echter heb ik de griepprik zelf nog nooit gehad en (even afkloppen) het griepvirus zelf nog nooit opgelopen. Maar om mij dan ook te laten vaccineren tegen het coronavirus gaat ook voor mij iets worden om over na te denken...

Han Borg zei

Die griepprik krijg ik al jaren (geen garantie trouwens tegen het al dan niet krijgen van griep: dat is me ook al eens overkomen), omdat ik nu eenmaal tot een risicogroep behoor. Maar als de keuze is: een beduidend grotere kans op IC-opname of erger, of een vaccinatie, dan ben ik daar al wel uit. Ook al zijn er in het verleden met geneesmiddelen wel eens dingen enorm fout gegaan (denk aan de softenon-affaire, rond 1960), toch heb ik voldoende vertrouwen in de wetenschap om me aan die Covid-vaccinatie over te leveren. Bovendien is men nu nog steeds bezig om de veiligheid te onderzoeken, en ook de effectiviteit. Als dat over een paar maanden tot een veilig vaccin lijdt, dan sta ik vooraan voor een prik - als het aan mij ligt.
Natuurlijk is 'veilig' een relatief begrip. Nog maar honderd jaar geleden gingen er tientallen miljoenen mensen dood aan de Spaanse Griep, waar toen nog geen spoor van een vaccin tegen was ontwikkeld. Als we dat met een voor 99% veilig vaccin in het geval van Covid-19 kunnen voorkomen, dan is me dat wel zo lief. Vandaag zijn er officieel 1.357.672 corona-doden wereldwijd te betreuren. Alleen in de VS gisteren al bijna 2000. Kom dus maar op met dat spuitje!!

Anoniem zei

Ik snap de weerstand van de Blogger niet zo goed;baalt hij ook dat zijn ouders hem tegen mazelen e.d. hebben laten vaccineren if is dat anders en als dat anders is, hoezo dan? Wat mij betreft is je niet laten vaccineren net zoiets als medicatie weigeren wanneer je al daadwerkelijk ziek bent. Eigen keuze om het niet te doen natuurlijk maar wat mij betreft volstrekt onbegrijpelijk.

Anoniem zei

Ik begrijp best de twijfel om je te laten vaccineren. Ik weet van andere vaccinaties dat er al heel wat mensen voor mij zijn geweest die vaccinaties hebben gehad en dat er geen rare of schadelijke bijwerkingen zijn. Juist omdat er al zoveel mensen voor mij dezelfde inentingen hebben gehad.
Wij zijn de eerste groep mensen die deze vaccinatie gaan krijgen naast alle proefpersonen die er zijn geweest. Wat mij beangstigend is dat je niet weet wat het met je lichaam doet en dus ook niet met mijn dochter over 10 of 20 jaar. Het gaat allemaal zo snel is daar genoeg over bekend? Ik behoor ook tot een risicogroep net als mijn dochter en neig er zeker naar om mij en mijn dochter te vaccineren. De angst om ziek te worden is groot, maar de angst voor de vaccinatie is er ook.
En waarom zo oordelen over elkaar in deze al moeilijk periode waarin ons leven op de kop staat en er zoveel dingen onzeker zijn?
En weten we echt genoeg over eventuele bijwerkingen/risico's???

Anoniem zei

Tegen de tijd dat het beschikbaar komt heeft het vaccin aan alle mogelijke tests, net als andere vaccins. Lange termijn bijwerkingen zijn niet te voorzien, maar dat geldt voor alles, ook voeding bijvoorbeeld. De voordelen zijn groot de nadelen zijn er niet of onmogelijk te anticiperen. Wees blij dat je leeft in een tijd waarin de wetenschap zo ver is als ze is.

Anoniem zei

Niemand leeft alleen voor zijm eigen ikke ikke wel niet boeh.

Anoniem zei

Als medicatie bijwerkingen heeft denk je ook wel even na of je het medicijn wilt nemen lijkt mij. Met vaccinaties werkt het hetzelfde. Eerst even de bijsluiter lezen lijkt mij en dan keuzes maken. Ook bijwerkingen van vaccins worden gewoon vermeld op de site van het rivm.

Anoniem zei

Zo mee eens, lastig hoor. Maar ik heb inmiddels besloten
om het niet te doen juist om het onbekende. Het is onomkeerbaar, dus ook een eventuele reactie van mijn lijf op het vaccin. Ik wil later geen spijt hebben. Ik vind het nogal een gok. Sterkte met je keuze!

Anoniem zei

Als zelfs de maker van het vaccin geen aansprakelijkheid wil? Nee dank je. Ik wil wel graag eerst alle eventuele bijwerkingen weten voordat ik iets neem van medicijnen of vaccins. Die zijn pas bekend over een aantal jaren na gebruik. Ik wacht wel even.

Anoniem zei

Snap ik

Anoniem zei

Dit slaat werkelijk nergens op. Het is onmogelijk om alle potentiële bijwerkingen te kennen van iets. Bah, wat zijn mensen toch dom.

Anoniem zei

De Blogger draagt in de supermarkt trouwens geen mondkapje zag ik gisteren dus hij neemt het virus überhaupt niet serieus.

Joost zei

Hij is ook niet verplicht om deze te dragen. Zolang je maar afstand bewaard en elkaar niet in de bek hoest is er niks aan de hand.

Miranda zei

Kan eigenlijk maar één ding toevoegen. Kijk naar China. Daar zijn de meesten middels ingeënt. Het virus is daar middels ingedampt en iedereen kan daar weer zijn leven leiden zoals men dat wilt.

Anoniem zei

Per 1 december is het verplicht.