zaterdag 22 november 2014

"GUN ALLE KINDEREN IN BEIJUM EEN SINTERKLAASCADEAU"

 Na de presentatie van de herziene druk van het Beijumboek vertelde historicus en onderwijzer Lammert Doedens gistermiddag in de Boerderijum het 'ware verhaal' over Sinterklaas. Bekijk daarvoor de site van de Regiokrant. Na de ceremonie en het vertellen van het verhaal volgde een opmerkelijke oproep van Doedens.
Eerst even dit, de gedreven Beijumer memoreerde in het begin van z'n speech aan de afgelopen bewogen week in Beijum. Want, had het er in eerste instantie niet alle schijn van dat het sinterklaasfeest in de wijk verdeeldheid en polarisatie op zou roepen nadat Beijum landelijk in het nieuws was geweest omtrent het afgelasten van het kinderfeest? Het was afgelopen woensdag even spannend, maar uiteindelijk liep alles zoals bekend met een sisser af omdat de burgemeester ingreep en het kinderfeest voor de Beijumse kinderen garandeerde. Daarom bleef de toon van Doedens ook luchtig. "Het gaat om verbinding met elkaar maken, het Beijumboek is daarvoor bedoeld, als je de geschiedenis van je wijk kent, kan dat een gevoel van saamhorigheid en solidariteit bewerkstelligen."

Voorbijgaand aan de sinterklaasperikelen in de wijk en het Beijumboek, Doedens heeft oog voor kinderen, en hij maakt zich zorgen: "Er zijn in december kinderen die geen cadeautjes krijgen maar wel volle etalages zien en andere kinderen met geschenken op school zien komen. Het doet pijn om te worden overgeslagen en niks te krijgen."
Ok, wat wil je er aan doen? Wat is je plan?
RADIO BEIJUM
"Het ligt in de bedoeling om in december 2014 drie weken achtereen op zaterdagochtend van 10 tot twee via internet een radio uitzending genaamd Radio Beijum te maken. In die uitzending zal de rode draad zijn dat die ochtend mensen worden opgeroepen om naar Boerderijum te komen om hun kerstpakket of delen daarvan te schenken. Ook kunnen speelgoed en boeken worden gebracht. De geschenken zullen door cliënten van de Zijlen worden verzameld en gedurende die periode in nieuwe dozen worden gedaan om ze vervolgens via de daarvoor geijkte kanalen anoniem onder Beijumers te verdelen die wel iets extra's kunnen gebruiken.
Mensen zullen worden opgeroepen om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen om de wijk duurzamer te maken en te zorgen dat de mensen elkaar beter gaan leren kennen. Initiatiefnemers zoals Marleen Postma (cursus banden plakken) zullen worden geïnterviewd. Initatiefnemers en participanten kunnen via Faceboek verder met elkaar communiceren.
Er zal alle drie ochtenden koffie, melk en boterhammen aanwezig zijn. Biologisch gekocht
bij de Wiershoek."
Bekijk de video waarop Lammert Doedens tekst en uitleg geeft.
Foto boven: Lammert Doedens vertelt over Sinterklaas en het Beijumboek. Foto rechtsboven, cliënten van de Zijlen met begeleidster Gerda. Verder links en recht op de foto: aanwezige Beijumers.
Onder: Kees Huizenga waardeerde de inbreng van Lammert Doedens en stelde na afloop nog een paar vragen aan de geschiedenisleraar

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Hierbij nogmaals de link naar het artikel van de heer Lammert Doedens over de geschiedenis van Sinterklaas en de aanpassing van het Sinterklaasverhaal aan onze volkscultuur:

http://www.regiokrantgroningen.nl/makkers-staakt-uw-wild-geraas/

Feitelijk is het Sinterklaasfeest een dynamisch en warm volksgebeuren. Ten gerieve van de kinderen en daardoor indirect van de (groot)ouders van deze kinderen.

Zie verder:

http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2011/November/Intochten-van-Sinterklaas-gefilmd-vanaf-1924.html

Met prachtige oude reportages van Sinterklaasintochten.


Vraag: op welke website is Radio Beijum op de drie genoemde dagen te zien?