Eerst even dit, de gedreven Beijumer memoreerde in het begin van z'n speech aan de afgelopen bewogen week in Beijum. Want, had het er in eerste instantie niet alle schijn van dat het sinterklaasfeest in de wijk verdeeldheid en polarisatie op zou roepen nadat Beijum landelijk in het nieuws was geweest omtrent het afgelasten van het kinderfeest? Het was afgelopen woensdag even spannend, maar uiteindelijk liep alles zoals bekend met een sisser af omdat de burgemeester ingreep en het kinderfeest voor de Beijumse kinderen garandeerde. Daarom bleef de toon van Doedens ook luchtig. "Het gaat om verbinding met elkaar maken, het Beijumboek is daarvoor bedoeld, als je de geschiedenis van je wijk kent, kan dat een gevoel van saamhorigheid en solidariteit bewerkstelligen."
Ok, wat wil je er aan doen? Wat is je plan?
RADIO BEIJUM
Mensen zullen worden opgeroepen om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen om de wijk duurzamer te maken en te zorgen dat de mensen elkaar beter gaan leren kennen. Initiatiefnemers zoals Marleen Postma (cursus banden plakken) zullen worden geïnterviewd. Initatiefnemers en participanten kunnen via Faceboek verder met elkaar communiceren.
Er zal alle drie ochtenden koffie, melk en boterhammen aanwezig zijn. Biologisch gekocht
bij de Wiershoek."
Bekijk de video waarop Lammert Doedens tekst en uitleg geeft.
Foto boven: Lammert Doedens vertelt over Sinterklaas en het Beijumboek. Foto rechtsboven, cliënten van de Zijlen met begeleidster Gerda. Verder links en recht op de foto: aanwezige Beijumers.
Onder: Kees Huizenga waardeerde de inbreng van Lammert Doedens en stelde na afloop nog een paar vragen aan de geschiedenisleraar.
1 opmerking:
Hierbij nogmaals de link naar het artikel van de heer Lammert Doedens over de geschiedenis van Sinterklaas en de aanpassing van het Sinterklaasverhaal aan onze volkscultuur:
http://www.regiokrantgroningen.nl/makkers-staakt-uw-wild-geraas/
Feitelijk is het Sinterklaasfeest een dynamisch en warm volksgebeuren. Ten gerieve van de kinderen en daardoor indirect van de (groot)ouders van deze kinderen.
Zie verder:
http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2011/November/Intochten-van-Sinterklaas-gefilmd-vanaf-1924.html
Met prachtige oude reportages van Sinterklaasintochten.
Vraag: op welke website is Radio Beijum op de drie genoemde dagen te zien?
Een reactie posten