vrijdag 21 november 2014

BEIJUMSKAP (196)

De afgelopen week stond Beijum weer behoorlijk te schudden. Dit keer niet door een aardbeving maar door Sinterklaasperikelen. Als allerlei zeurpieten er over bakkeleien, moeten ze dat allemaal zelf weten, maar als de kinderen waar het feest voor bedoeld is er de dupe van worden, dan is dat natuurlijk heel erg jammer.

Ik ben opgegroeid in de jaren ’70 en was altijd wel een beetje jaloers op Zwarte Piet, mooie rode lippen en grote gouden oorringen, die wilde ik ook wel. En zo acrobatisch! Die roe en die zak daar gebeurde niks mee. Maar het boek van Sinterklaas, dat was wel iets om je zorgen over te maken.. Want wat stond daar over jou in over het afgelopen jaar? Kwamen je stoute dingen naar voren in gedichten en had het invloed op je kadootjes?

Wij hadden thuis een open haard, en daar mochten we dan op zaterdag onze schoen zetten. Uiteraard met een wortel en een bakje water of hooi voor het paard. De volgende ochtend snel naar beneden om te kijken, en jawel hij was geweest. Het bakje water was leeg en de wortel weg, en er zat wat snoepgoed in mijn schoen! Maar hoe kon Zwarte Piet dat dan doen bij kinderen die geen open haard en dus geen schoorsteen hadden? Ik begreep dat niet.

Een cultuur evalueert, dat is normaal. Het is dus ook normaal dat sommige dingen veranderen. Als je je krampachtig vast blijft houden aan het verleden levert dat veel stress op, je wordt er niet gelukkig van. Accepteer gewoon dat het Sinterklaasfeest blijft, maar dat sommige dingen een beetje veranderen. Die roe is toch ook al jaren geleden afgeschaft? Daar heb ik niemand over gehoord.

Ik denk trouwens dat Sinterklaas het meest aanstootgevend is voor heel veel mensen uit het Zuiden van het land. Wat dacht je van al die kinderen die misbruikt zijn in de Katholieke kerk? En die Sinterklaas neemt al die onschuldige kindertjes maar op schoot.

Deze scheur, zou die door een aardbeving veroorzaakt zijn? Ik heb me laten vertellen dat je je pas echt zorgen moet maken als de scheuren horizontaal zijn. Laten we hopen dat de rust op alle fronten weer terugkeert in Beijum. Ik wens alle kinderen van Beijum een superleuk Sinterklaasfeest en alle zeurpieten een flinke zak zout!

Foto + tekst: Atsje Straatsma

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Hierbij een prachtig historisch verhaal over "Sinterklaas en zijn Pieterbaas", geschreven door drs. Lammert Doedens. Vanmiddag verwees hij naar dit epistel in de Boerderijum van Beijum. In het kader van de presentatie van de tweede druk van het Beijumboek en een prachtige solidaire actie in Beijum rondom het Sinterklaasfeest.

Zie: http://www.regiokrantgroningen.nl/makkers-staakt-uw-wild-geraas/

De heer Lammert Doedens beëindigt zijn bijdrage met deze wijze woorden:

“Maar laten we vooral niet vergeten dat het Sinterklaasverhaal in de eerste plaats het domein is van de magische belevingswereld van het kind. Dus makkers, staakt uw wild geraas … .” Einde citaat.

Zie tevens de Regiokrant Groningen van 24 november 2014, pagina 10, onderaan (vanmiddag uitgereikt in de Boerderijum Beijum).