woensdag 19 november 2014

SINTERKLAAS KOMT OP 3 DECEMBER NAAR DE BRON (+ Pieten)

Vanuit kerkelijk centrum De Bron kwam onderstaand opmerkelijk bericht binnen. De blogger werd vanavond ook gebeld door iemand die dicht tegen de 'Buurthuizen' aan zit en die verklaarde dat "alles uit de duim zou zijn gezogen", en dat er van bedreiging geen sprake is geweest.

Via mij werd De Bron afgelopen voorjaar gereserveerd voor Sint. De Kleihorn was niet (brand) veilig en er was een akkefietje geweest met slecht opgevoede ouders die de leiding bedreigden omdat deze bestraffend waren opgetreden tegen hun 'schatjes' van kinderen. Dit speelde al ver voor de Pieten discussie. Dus week het feest uit naar de sporthal, maar daar is de vloer te kwetsbaar. Dus vroeg mijn buurman ( toen betrokken bij het feest) of De Bron ook tegen een zacht prijsje beschikbaar was. En dat kon. Onduidelijk is waarom Theo (Smit;( van de BIB; JF, ) later dit verzoek in trok. Een Pieten discussie in Beijum? Ik merk er niks van. Niet bij de Groene Long actie, niet bij Bruisend Beijum, niet bij onze pepernoten actie voor Afrika in de kerk en niet bij Ambiënte (JF; Ontmoetingscentrum voor Antillianen). Weet je trouwens dat daar de pietjes altijd worden geschminkt? Mijn mening over de discussie ? Mensen die voor andere mensen de handen uit de mouwen willen steken hoor je blijkbaar niet 'zwarte pieten'. 

 Het goede nieuws: woensdag 3 december is Sint nu toch gewoon in De Bron!
Groet Koos Meisner

Johan Fehrmann; Koos Meisner is verbonden aan de Bron.

Update 22:11 uur; De blogger pleegde net  een telefoontje met Theo Smit, secretaris van de Buurthuizen in Beijum (BIB). Theo, ik heb gehoord dat De Bron al in het voorjaar is gereserveerd als zijnde een locatie voor het sinterklaasfeest als vervanging voor de Kleihorn. Klopt dat? "Ja dat klopt?" Er komt me via meerdere kanalen informatie ten gehore dat er helemaal geen dreiging is, en dat het allemaal niet klopt wat er wordt gezegd. Klopt dat ook? "We hebben met de gemeente Groningen afgesproken dat die nu de verantwoording op zich gaat nemen, ik zeg er verder niks over."

21 opmerkingen:

Anoniem zei

Kijk aan, dat klinkt al een stuk geloofwaardiger dan de Zwarte Pietenrel. Want als dat echt zo gevaarlijk zou zijn, dan zou de Sint ook niet in het Winkelcentrum komen natuurlijk. Dat is nl. nog veel minder goed beheersbaar. Maar dat was blijkbaar geen enkel probleem.

Was iedereen maar zo duidelijk en eerlijk. Dan was dit in alle rust opgelost en niet tot een landelijk persitem verworden.

Anoniem zei

Ik denk dat het verstandig is als er eens wat mensen van de BIB op het matje geroepen moeten worden.

Een hele wijk op stelten zetten om ? ja... wat nou eigenlijk !

Mocht dit allemaal waar zijn natuurlijk.

Ik vond het onfris ruiken toen dit maandag begon. Het stinkt inmiddels als de tering en hier mag van mij een gedegen onderzoek naar komen !

Anoniem zei

Dag Sinterklaasje dahaag dahaag, haha er kwamen nooit geen 400 kinderen naar het feest in de Kleihorn. Een grove leugen om subsidiegeld los te peuteren. Ook geen 250 kinderen, lieg lieg, vorig jaren waren er ongeveer 100 kinderen. Waarom waarom liegen beste mensen?

Anoniem zei

Sorry hoor, maar het was toch ook een heel gammel verhaal?

Anoniem zei

Volgens mij is de hele rel om deze zaak ontstaan door dat niemand luisterd na elkaar en buitenstaanders er hun eigen verhaal van hebben gemaakt maar gelukkig is het opgelost en organiseert de bib het feest gewoon onder verantwoordelijkheid van V reeman

Anoniem zei

Een half jaar geleden is dus al geregeld dat het sinterklaasfeest in de Bron zou worden georganiseerd. Dat haalt het hele verhaal over bedreiging onderuit, waar is de eerlijkheid?

Anoniem zei

Vorig jaar was ik zelf met mijn kinderen aanwezig en er waren zeker wel 200 kinderen en even zoveel ouders dus na mijn mening wordt er niet gelochen ben blij dat ondanks alles het feest voor de kinderen doorgaat

marcel eissens zei

Ik kan het beamen en bevestigen dat er meer kinderen waren dan 100. Was van begin tot het eind aanwezig en het was beregezellig. Ik stond met het draaiorgel,dus ik zou hier niet om gaan liegen. Mijn petje af voor onze burgermeester om dit groots kinderfeest door te laten gaan. En als het moet help ik graag een handje mee. Heel veel plezier dus en niet vergeten je schoentjes op te zetten.
Mvrgr Marcel.

Kees Huizenga zei

Hierbij een uitstekend commentaar van Hans de Preter van de Groninger Internet Courant (GIC) van gisteravond.

Zie: http://www.gic.nl/nieuws/commentaar-petje-af-voor-burgemeester-ruud-vreeman

Ik citeer dit empathisch commentaar volledig. Omdat het prachtig verwoordt wat zeer velen denken en voelen.

Citaat van de GIC:


“Commentaar: Petje af voor burgemeester Ruud Vreeman


Burgemeester Vreeman heeft woensdag persoonlijk ingegrepen en gezorgd dat een afgelast Sinterklaasfeest in Beijum gewoon doorgaat.

Op zijn besluit komen ook bij de GIC veel reacties binnen, uitsluitend positieve. ‘Petje af’ is in twee woorden de kern van de meeste reacties.

Daar sluiten we ons van harte bij aan.

Maar eigenlijk zou je ook niet anders mogen verwachten van een burgemeester, want als we in Groningen voor de dreiging van terreur zwichten, dan is het einde volledig zoek. Waarbij wij niets negatiefs willen zeggen over het bestuur in Beijum dat het besluit nam, want dat bestuur wil kinderen niet de dupe laten zijn van commotie rond Sinterklaas. Het zal voor hen een lastige afweging geweest zijn.

Maar zoals Ruud Vreeman terecht zei voor Radio Noord: dat bestuur in Beijum gaat niet over openbare orde, daarover gaat hij, de burgemeester van Groningen. Het is aan de burgemeester om te garanderen dat feesten of bijeenkomsten, waar toestemming voor is verleend, ook gewoon gehouden kunnen worden, desnoods onder politiebescherming.

Hoewel het dus gewoon de taak is van een burgemeester om te zorgen dat wij in Groningen niet hoeven te zwichten voor geweldsdreiging, is het toch een groot compliment waard dat de burgemeester binnen één minuut, nadat hij had gehoord dat het feest was afgeblazen, voor zichzelf besloot: ‘Dat feest gaat gewoon door, desnoods op het Stadhuis’. Zo hoort dat!

En verder houden we er gewoon maar over op in Groningen. Sinterklaas gaat gewoon door, zoals het hoort, en hoe de volwassenen er voor zorgen dat er in de toekomst ook witte Pieten bij komen, dat zoeken de volwassenen dan maar onderling uit, op een volwassen manier.

Maar die kinderen moeten gewoon genieten van de intocht van Sinterklaas. Punt. Uit.”

Einde citaat.


Ik krijg "een warm gevoel van binnen". Sinterklaas glimlacht mij tegemoet. Het komt wel goed in Beijum...


P.S. 1: De zeer grote vraag is of er in Beijum sprake was van een "terreurdreiging". Het kan ook inbeelding of fantasie zijn geweest. Toch?

P.S. 2: Namens welke bewoners sprak het buurtcomité van de Fultsemaheerd en/of de Jensemaheerd? Ik kom hier op terug.

Kees Huizenga zei

Zie verder dit artikel in de Groninger Gezinsbode on line van gistermiddag, gegeven de persconferentie van burgemeester Vreeman:

http://www.gezinsbode.nl/alternatieve-locatie-gezocht-voor-sinterklaasfeest-beijum/

Kees Huizenga zei

Zie verder:

http://forum.viva.nl/forum/actueel/sinterklaas-komt-niet-naar-de-groningse-wijk-beijum/list_messages/247621/1

Met nu 45 reacties.

Ik citeer de tweede reactie van boven van 19 november 2014:

“Ik hoorde net op de wandelpaden dat het heel afzeggen niets maar dan ook niets, met de Pietendiscussie te maken heeft, maar met gedrag waar kinderen voorgaand jaar op aangesproken werden, waar de ouders dan weer agressief op reageerden.

Inmiddels heeft de burgemeester besloten dat hij zal zorgen voor de veiligheid en het feest is 'gered'.” Einde citaat.

Lees ook de bovenste reactie!

Johan Fehrmann zei

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om mensen die een respectabele staat van dienst in Beijum hebben, om die hier op de reactiemogelijkheid publiekelijk te fileren.

Atsje zei

Wist niet dat je op het vivaforum zat Kees ;-)

Kees Huizenga zei

1. De door mij geciteerde reactie van Dreamer van het Viva-forum was van gisteren 16:20 uur. Deze reactie is volledig in lijn met de woorden van de heer Koos Meisner van De Bron. Van gisteravond op Beijumnieuws. Waarvan akte.


2. Nog een goede reactie van Terence van Zoelen, die vandaag reageerde op het commentaar van de Groninger Internet Courant (zie mijn reactie van vanmiddag, boven):

Citaat:

"Goed dat het feest doorgaat, maar een berichtgeving. "Daar sluiten we ons van harte bij aan....... want als we in Groningen voor de dreiging van terreur zwichten, dan is het einde volledig zoek", dit is geen nieuws item. Beschamend dat de GIC zich op deze wijze uitspreekt onder het kopje nieuws. Dit is geen journalistiek, maar stemmingmakerij. Er was geen enkele aanleiding voor dreiging of terreur, de organisator sprak het op deze wijze zelfs niet eens uit. Waar zijn de feiten hier die in het Noorden duiden op een terreurdreiging? Een mening hoort onder het kopje opinie GIC."

Einde citaat van Terence van Zoelen.


3. Inderdaad: mevrouw Marcella Gortmaker sprak in de GIC niet over een bepaalde dreiging. Desondanks werd het Sinterklaasfeest in De Kleihorn afgelast.

Ik citeer haar woorden namens de St. BIB in de GIC van dinsdag 18 november 2014:

Bron:
http://www.gic.nl/nieuws/sinterklaasfeest-afgelast-uit-angst-voor-ongeregeldheden

“Het jaarlijkse Sinterklaasfeest in Beijum gaat niet door omdat de organisatie vanwege de discussie over Zwarte Piet bang is voor ongeregeldheden. ,,We kunnen de veiligheid van de kinderen niet garanderen”, aldus zakelijk leider Marcella Gortmaker van buurtcentrum De Kleihorn dinsdag.

Het feest, dat volgende week woensdag plaats zou vinden, trekt jaarlijks zo’n 400 kinderen en volwassenen. ,,Er hoeft maar één gek tussen te zitten. We durven het niet aan”, verklaart Gortmaker. Ze benadrukt geen aanwijzingen te hebben dat het feest uit de hand zou kunnen lopen. Omdat het om een kinderfeest gaat, was het voor de organisatie geen optie om beveiliging in te huren.

Volgens Gortmaker is Beijum een multiculturele wijk waar de discussie over zwarte piet enorm leeft. Er wordt door ouders over het algemeen begripvol op het besluit gereageerd, zegt ze.”

Einde citaat uit de GIC.

Als er “geen aanwijzingen zijn/waren, dat het feest uit de hand zou kunnen lopen”, dan had het toch gewoon kunnen doorgaan? Dit is eenvoudige taallogica vanuit de stevige klei van Beijum. Feitelijk spreekt mevrouw Gortmaker zichzelf enorm tegen.

Wat betreft de beveiliging: deze kan ook geschieden door vrijwillige ouders, leden van ouderraden en medezeggenschapsraden van basisscholen, leerkrachten, medewerkers van peuterspeelzalen, BSO, NSO, de MJD, het CJG, de Activiteitencommissie van de BIB, etc. Samen met de wijkagenten.

Putten uit de kracht van de buurt. Netwerken heet dat! Doen! Basta!

Anoniem zei

Kees weet niet wat je nu nog wil bereiken met al deze uitspraken het feedt gast door en daar gaat het om lijkt dat er nu genoeg over gezegt is basta kappen nu kijk ook erns na alle andere dingen die de buurtcentras organiseren voor de wijk

Kees Huizenga zei

Ik vind het laf en achterbaks om mij anoniem toe te spreken. Wie bent u? Iemand van de St. Buurtcentra in Beijum?

U vergelijkt appels met peren! Twee verschillende zaken. Dit is wederom onlogisch en niet ter zake doende.

Anoniem zei

bestuursleden hebben naar mijn idee totaal hun gezicht verloren.

Is het niet zo dat na soortgelijke/vergelijkbare akkevieten, de veroorzakers hun ambt neerleggen/teruggeven?
De reden waarom ik daarvoor pleit?

Als oud-Beijumse voel ik me persoonlijk in mijn eer aangetast.
Zonder enige dreiging staat er een grote stevige man op tv dingen te verkondigen die nergens op slaan.

Beijum, sinds jaar en dag MULTI-CULTUREEL en vredelievend!!!

Mocht men dit nog niet gedaan hebben is het minst wat deze bestuurlijke "relschoppers" kunnen doen, landelijk hun excuus maken.

Anoniem zei

En zo zijn we weer lekker bezig gehouden.

Elke keer krijgen ze het weer voor elkaar.

Ga toch koken voor je kinderen of desnoods je buren. Ignoranten! Zoek dat maar op in het woordenboek.

Anoniem zei

Een trouwe bezoeker van activiteiten

Anoniem zei

“The New Black doesn’t blame other races for our issues. The New Black dreams and realises that it’s not pigmentation: it’s a mentality and it’s either going to work for you or it’s going to work against you. And you’ve got to pick the side you’re going to be on.” (Pharrell Williams, van ‘Happy’)

(rené)

Kees Huizenga zei

1. De heer Rieko Klompstra is voorzitter van het bestuur van de stichting Trefpunt.

Zie: http://www.trefpuntbeijum.nl/content/view/13/26/

Ik zag hem in “Hart van Nederland” van woensdag 19 november in beeld.

Zie:
http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/gronings-sinterklaasfeest-gaat-toch-door/

Ook in “Hart van Nederland” van dinsdag 18 november 2014, maar deze video is helaas niet meer beschikbaar.

Zie:
http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2014/sinterklaasfeest-beijum-gaat-niet-door/

Hij sprak namens de Stichting Buurtcentra in Beijum. In wij-voud: “Hebben wij besloten (…)”. Ik begrijp hier totaal niets van.


2. De Stichting Buurtcentra in Beijum heeft een bestuur dat bestaat uit vier leden.

Zie:
http://www.buurtcentrainbeijum.nl/web/algemeen

De heer Marcel de Reuver is voorzitter van de Stichting Buurtcentra in Beijum (BIB). Hij is oud-gemeenteraadslid namens de PvdA. Als oud-raadslid weet hij heel goed dat de burgemeester q.q. over de openbare orde van de stad Groningen gaat.

Terugkijkende op de vorige week bevreemdt het mij in hoge mate dat de zakelijk leider van de Buurtcentra in Beijum de woordvoering naar de media moest doen. Ik doel op mevrouw Marcella Gortmaker. Zij moest de hete kolen uit het vuur halen! Niet één van de vier bestuursleden van de Stichting BIB! Dit is zeer opmerkelijk!

Nog gekker is dat de voorzitter van het Trefpunt namens de St. BIB het woord voerde. In bestuurlijke zin is dit uitermate onprofessioneel en bizar.

Ergo: werk aan de winkel voor de dienst OCSW!


3. Wat betreft Theo Smit met zijn zeer vele wijkfuncties: hij duikt! Hij doet er het zwijgen toe, terwijl hij een publieke functie heeft als secretaris van de St. Buurtcentra in Beijum.