zondag 9 november 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (208)

Wie zich het weer van afgelopen dinsdag herinnert, zal misschien direct denken: “Die foto’s zijn niet op die koude, grijze dag gemaakt.” En dat is ook zo. Afgelopen dinsdag was er niet veel te zien op de tuinen. Ik zag nog twee honingbijen vliegen, twee “luie” zweefvliegen en een paar op bloemen rustende hommelkoninginnen. Op windluwe plekken vlogen tientallen iele en niet te fotograferen muggen met lange poten. Er staan nog wel wat planten in bloei, maar de meeste bloemen zijn over de top en niet meer geschikt om er bijvoorbeeld de woonkamer mee op te fleuren. Ik ging vroeg naar huis en had ’s avonds tijd voor wat anders dan het bekijken, selecteren en bewerken van foto’s die ik dinsdag had gemaakt.

De foto rechts maakte ik een week eerder. Toen scheen de zon nog volop en was het aangenaam warm op de tuinen. Maar veel insecten waren er toen ook al niet meer. Op de tuin van De Wiershoeck zag ik deze opvallende bandzwever. Bandzwevers (bandzweefvliegen) zijn er in soorten, opgedeeld in twee families: Syrphus (4 soorten) en Epistrophe (9 soorten).
Beide door mij gefotografeerde zweefvliegen behoren ongetwijfeld tot de familie Syrphus (Bessenbandzweefvlieg, Kleine bandzweefvlieg, Bosbandzweefvlieg en Onderbroken-bandzweefvlieg). Het is beslist geen Onderbroken-bandzweefvlieg, maar de andere drie soorten lijken sterk op elkaar. Ze zijn ongeveer gelijke groot, vliegen in bijna delfde periode en komen vrij veel voor:
Bessenbandzweefvlieg / 9-13 mm / april-november / zeer algemeen,
Kleine bandzweefvlieg /  8-12 mm / maart-november / zeer algemeen,
Bosbandzweefvlieg / 9-13 mm / mei-oktober / algemeen.

De linker foto maakte ik op 17 juni op De Wiershoeck. Deze bandzwever lijkt sterk op die van vorige week dinsdag, maar er zijn twee duidelijke verschillen. In de eerste plaats raken de ogen van de linker bandzwever elkaar bovenop de kop (mannetje) en bij het linker exemplaar zit er meer ruimte tussen (vrouwtje). Opvallender is het verschil in het strepenpatroon. Bij de bandzwever links lopen de strepen mooi dwars over het achterlijf, zoals het hoort. Bij de bandzwever rechts lijkt het strepenpatroon volledig verstoord, ik heb dat nog niet eerder gezien. Helaas heb ik geen foto recht van achteren kunnen maken, maar op beide foto’s die ik schuin van achteren maakte lopen de strepen op de tweede helft van het achterlijf enigszins diagonaal. Is het “gezichtsbedrog” of een foutje van de natuur?


Info: (Digitale) Fotogids Zweefvliegen van André Schulten – 2013.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: