zaterdag 15 november 2014

"SCHEI UIT MET DAT GEZEUR AL ZOU ZWARTE PIET RACISTISCH ZIJN"


"Ze mogen mij best op straat aanspreken als Zwarte Piet, dat vind ik wel grappig. Klagers, hou op met zeuren, want als jullie gelijk krijgen en als Zwarte Piet moet verdwijnen, dan vinden jullie wel weer wat nieuws om tegen te ageren." Aldus de negroïde man die links op de foto naast z'n dochter en vrouw zit. Vandaag komen Sint en z'n Pieten in Holland en dus ook in Groningen aan....

De Zwarte Pieten-discussie, je blijft je er over verbazen. Je hebt- vooral in de Randstad- kleurlingen die zich door Zwarte Piet gekwetst en achtergesteld voelen, en het helemaal zeker weten: Zwarte Piet is racistisch. Maar er zijn genoeg donkere mensen te vinden die totaal geen last van het fenomeen Zwarte Piet hebben. En die van een eigen inkleuring en interpretatie géén zogenaamd feit maken, en geen behoefte hebben om de oorlogstrom te roeren.

Zoals dit drietal uit Beijum, dat zich openhartig liet interviewen. Ze hebben het vermogen om te relativeren, en ze zien de humor en speelsheid van Zwarte Piet in. De heer des huizes: "Schei toch uit met dat gezeur al zou Zwarte Piet racistisch zijn, het is gewoon een leuk kinderfeest. Kleine kinderen zien niks racistisch in Zwarte Piet, dat maken sommige volwassenen er van." Bekijk de video.

18 opmerkingen:

ronald wegman zei

Amen!

Anoniem zei

Prachtig , prachtig , prachtig !!!!!
En kijk eens wat voor mooie dochter er uit deze verbintenis voortgekomen is !

Anoniem zei

Aan de poll te zien, is toch 15% tegen ZP. Zijn dat allemaal ex-slaven? Of mensen die vanwege iets van 4 generaties (minstens) terug nu de subsidiepot lekker uitlurken?

vr.gr. Cheng

Anoniem zei

Held!

Anoniem zei


Mooie mensen, alle 3!
In ieder opzicht :-).

Anoniem zei

Maar dat is persoonlijk, ik bijvoorbeeld ben vanaf mijn vierde jaar al zwarte piet genoemd en dat vond ik gelijk al niet leuk..De jaren die volgeden wertd ik elk jaar rond deze tijd wéér zwarte piet genoemd. Ik haate dat en vond dus vanaf mijn vijfde dit zogenoemde kinderfeestje voor mij verpest. Ook dacht ik al aan slavernij vanaf mijn vijfde. Het is echt niet leuk om dat elk jaar weer te horen. En de blanke kinderen hadden daarmee toch een lol en ze zeiden het allemaal geleerd of gehoord te hebben van hun ouders. bijvoorbeeld Mijn vader zegt dat je een aap bent...of mijn vader zegt dat jij je niet hoeft te sminken etc etc. in mijn ogen is het echt een feest met zwarte pieten voor blanke mensen, zodat zij elk jaar weer de kans hebben om zwarte mensen voor paal te zetten, vinden ze grappig... de kinderen maakt het geen zak uit of ze nou paars of groen zijn, van mij mogen het zelfs aliens zijn maar zwarte piet is voor mij geen plezier. Elk jaar sla ik sinterklaas over. En ik ben eeen half bloed.

Anoniem zei

Dit zijn nu krachtige en weerbare mensen, hulde! Itt tot die lui die blèren en mekkeren, NEEM EEN VOORBEELD AAN DIT DRIETAL, ZEURPIETEN!!!

Anoniem zei


zeer clever was je, als je op je 5de al wist dat zwarte piet met slavernij te maken had.
je wist dit natuurlijk vanuit je diepste innerlijk, hè?
(wat er trouwens net zo uit ziet als een wit-geel-bruin-groen mens).

Anoniem zei

Tuurlijk jij weet het wel beter hé?

Eigenlijks is het de sinterklaas feest met de zwarte pieten wat mij echt deed denken aan die tijd dat er apartheid was tussen blank en zwart en dat er zwarte mensen werden verkocht om als slaaf of knecht te dienen voor een welgestelde blanke families. Ik vond dat een vreselijke gedachte...hoe kan een mens dat doen dacht ik..en hoe kunnen de nederlanders dat nu nog (anno jaren 80 want uit die tijd kom ik) vieren met zwarte mensen en een blanke belangrijjke persoon die Sint heet. En ook deden de pieten nog eens extra raar langs me liepen, of probeerden nog lolliger te zijn. Diep van binnen voelde het fout en verkeerd en raakte me echt en merkte op dat blanke kinderen vanaf de sinterklaas feesten mij anders gingen behandelen door mijn huidskleur en vooral rond sinterklaasfeest. Maar ik wist dat ik in een blanke wereld woonde en dat het eenmaal zo is, maar ik wilde toen al dat het anders was. En boven alles heel veel kindertjes zag ik schrikken van die enge zwarte pieten met hun gekke gedrag en huilden zelfs, ik dacht dat is toch duidelijk dat het anders moet, maar hun ouders lachten alleen maar erom. Ik legde me er maar bij neer maar genoot nooit volop van Sinterklaas feest (wel van de kadootjes en lekkernij)..Ik zie dit juist eerste stap naar apartheid in ons land en apartheid kan leiden tot discriminatie en dat is juist wat uit deze wereld geholpen moet worden. Get the big picture?

Anoniem zei


waarom kom ik niet van het idee af dat alles niet klopt van wat 18.22 schrijft.
volgens mij is het klinkklare onzin en dat blijft het, tot het tegendeel bewezen is.

Razia zei

Hahahaahahaha wie de schoen past trekt hem aan! Je was geen slaaf dus je hoeft je niet beldigdt te voelen. Vind iets nuttigs om over te klagen zoals hongersnood of milieuvervuiling. Laten we dat veranderen zodat er iets positiefs uitkomt ipv dit moedeloos geklaag over negerzoenen en zwarte pieten. Zullen we de rendieren ook maar bevrijden vanwege mishandeling met de zweep?! Kinderen zien geen verschillende huidskleuren totdat een volwassene hen daarop wijst. En ik mag dit allemaal zeggen aangezien ik mama ben en net zo donker als die man op de video! Amen familie!

Anoniem zei

Groot respect voor Razia en de mijnheer op de film. Ik ben blank, maar we laten ons niet splijten door iemand als Quincy Gario. We zijn allen immers een. Hulde hulde Razia. Je reactie ontroerd me, staan we samen, blank en wit, nou echt niet voor grotere opgaven op aarde dan oorlog te voeren om een kindervriend? Gaat het niet om de liefde voor elkaar?

Anoniem zei

Ik betreurt het ten zeerste dat er mensen zijn die sinds de kinderjaren zich gediscrimineerd voelen door zwarte piet. Toch heeft het gevoel alleen te maken door de lafheid van volwassenen, zij zijn degene die discrimineren en kinderen aanleren om te discrimineren. En dat er een verschil is tussen "zwarte en witte" mensen. Dit zullen de volwassenen dan ook niet alleen doen tijdens de sinterklaasperiode maar altijd in het dagelijks leven. Dat zegt meer over de slechtheid van de mens zelf als dan het sinterklaasfeest

Anoniem zei


Dit respect deel ik graag, 21.21 uur .

emmy zei

Denk dat het hele zwarte pieten probleem met opvoeding te maken heeft. Sommige wordt geleerd dat alles wat anders is te haten. Dan liggen alle problemen niet bij hun zelf maar kunnen ze handig een vingertje wijzen.

Sommige wordt geleerd dat alles wat niet goed gaat in het leven een resultaat is van discriminatie. Wederom is niks echt hun schuld wat het ligt aan anderen die haten.

Denkt dat deze mensen in hun hart precies het zelfde zijn. Ze nemen geen echte verantwoordelijkheid voor hun leven. Alles is de schuld van iemand anders. Ze zijn slachtoffer van een situatie die andere hebben veroorzaakt. En als je zo in het leven staat dan wordt je natuurlijk nooit gelukkig.


Anoniem zei

Hij lijkt op Radjesh, maar die is niet bijna 40, maar beetje ouder... :)

Anoniem zei


Weleens gehoord van BOEZE JEUDE?
Ben er mee opgegroeid en met mij veel kinderen van mijn generatie.
Tot heel ver in mijn volwassenheid had ik geen idee wat deze 2 woorden betekenden.
Wat ik, en met mij al mijn leeftijds genootjes, wel wisten is dat we er doods benauwd voor waren.
Bedachten wij kinderen onderling dit fenomeen?
Nou nee, ga op zoek naar de betekenis en men weet dat de ouders hun kinderen er bang mee maakten!

HET LEVE HET SINTERKLAASFEEST MET ZWÁRTE PIETEN!

Anoniem zei

Ik ken hem ook hij is in de 40