maandag 10 november 2014

MAANDAGOCHTEND (215)


Wat gaat de tijd toch snel, het is al weer de week van Sint Maarten. Morgenavond zullen de lichtjes weer door Beijum zwieren. De meeste kinderen zullen zoals altijd naar het Winkelcentrum Beijum gaan om te zingen, ze weten dat daar het meeste valt te halen. Dit gedrag is heel gemakkelijk te verklaren, Freud noemde het ooit het lustprincipe. 

Katten en poezen weten vaak ook heel goed waar wat te halen valt. Zie bovenstaande foto, gemaakt tegenover de Calvijnschool. Zullen er visjes voorbij zwemmen? Komt er misschien af en toe een rat uit de betonnen verbindingspijp die niet te versmaden is? De kat of poes zat er gistermiddag geduldig te wachten. Dronk hij of zij misschien wat water? Zat ie te mediteren? Wat een vragen. Het frustrerende (niet echt, maar even om te accentueren) is dat je het verschijnsel mens nog enigszins kunt doorvorsen en analyseren. We weten waarom kinderen morgen massaal naar de AH, Primera en Hoogenberg gaan, maar wat am Gottes willen deed die poes of kat daar nou langs de waterkant? Verder dan interpreteren komen we niet.

Wat de blogger verder niet snapt, maar hij is dan biologisch ook zeer slecht onderlegd, is hoe het toch kan dat bijna half november er nog zonnebloemen en pioenrozen (zo heten die dingen toch?) in de wijk staan te bloeien. Zie foto's links en rechts, gistermiddag gemaakt. Is de natuur net als de mensheid misschien in de war?
Zie ook onderstaande foto, hoe kan het toch dat er mos gaat groeien op een stroomkastje? De nieuwsgierige blogger wil het liefst alles verklaren, maar hij moet het antwoord schuldig blijven. Het onderste plaatje past wel weer in het beeld van de groenste wijk van de stad. We zien groen en grijs.

Een prettige nieuwe novemberweek toegewenst. Leve de onvolkomenheid, alles is gelukkig niet met het menselijk verstand te verklaren. De liefde laat zich ook niet analyseren.

Dat de kinderen van Beijum morgen zakken vol met snoep op mogen halen. Sint Maarten is misschien wel de minst moralistische heilige ooit. Morgen geen 'wie zoet is krijgt lekkers.' We- kids- doen waar we zin in hebben.

Net als dat de poes/kat, pioenrozen en zonnebloemen doen. Iedereen krijgt lekkers.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vraag me af of het wel zo moralistisch neutraal is :), heb me altijd verbaasd over het bekendste liedje:

"de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt sinte maarten aan"

Kees K.