maandag 17 november 2014

NEEM EEN MOESTUIN IN BEIJUM


Waarom zou je op de Beijumse klei geen moestuintje beginnen? De grond is goed vruchtbaar en je kunt je eigen etensvoorraad er mooi mee op peil brengen. Het is nog gezond ook.
Bovenstaande foto is afgelopen vrijdag in de Bekemaheerd gemaakt. De bewoner: "Ik kom oorspronkelijk van een boerderij op het platteland, daar hadden we vroeger ook een tuin."Wat heb je zoal in je tuin? "Boerenkool, andijvie, pastinaak, de sla is er al uit." Is het een beetje rendabel? "Mwaah, het levert mooi wat op, maar het kost ook een centje allemaal."
Het kosten-baten verhaal is de blogger niet helemaal duidelijk, maar plezier hebben in het verbouwen van je eigen producten is toch ook wat waard.

Terug fietsend van de Bekemaheerd naar huis kwam ondergetekende het billboard tegen dat op de linker foto is te zien. Klik het groter als u geïnteresseerd bent. Er staat op: 'Iedereen een moestuin.'
Dat kan. Maar je kunt ook gewoon een particulier initiatief nemen, zoals de Bekemaheerder.
Op http://nmfgroningen.nl/doe-mee/eetbare-stad/ staat:
Moestuinieren is in! Je eigen groente, fruit en kruiden kweken is lekker en leuk en je eten komt van lekker dichtbij. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een paar kruidenplantjes in de vensterbank staan en veel mensen hebben ook nog wel enkele tomatenplanten in de tuin of op het balkon. Een moestuin, ergens op een locatie in de stad is niet voor iedereen een uitkomst. Het is ver weg, of gewoon te veel werk.
Om de stad Groningen groener én gezelliger te maken zijn de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen daarom vijf jaar geleden het initiatief Eetbare Stad gestart. Met Eetbare Stad is het voor buurbewoners mogelijk om in overleg met de gemeente een gezamenlijke moes-, fruit- of kruidentuin aan te leggen in het openbaar groen! Gewoon, op een verloren veldje in je buurt of op een grasveld of plantsoen tussen flats of woningen: gezellig, gezond en smakelijk.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Zie ook:

https://www.google.nl/search?sourceid=navclient&aq=&oq=Jet+Klijnsma+en+de+moestuin&hl=nl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGHP_nlNL519NL519&q=Jet+Klijnsma+en+de+moestuin&gs_l=hp....0.0.0.13433...........0.IBDPGBie92c