dinsdag 25 november 2014

'EEN ODE AAN ZWARTE PIET'


Beijumer Erik Knollema verbaast zich in hoge mate dat hoewel Sinterklaas een uitgesproken kinderfeest is, het de volwassenen zijn die de Zwarte Pieten-discussie voeren. Alsof de atheïsten bepalen wie de nieuwe Paus wordt, of Ajax de opstelling van Feyenoord voorschrijft. Het bracht hem ertoe Zwarte Piet nog eens door zijn kinderbril te zien.

Mijn Zwarte Piet

Zwarte Piet voer Sinterklaas al naar Nederland toen er nog geen Google earth bestond. Hij was aangewezen om op de sterren te navigeren. Dat maakt Zwarte Pieten al eeuwen tot de beste sterrenkundigen.
In al die eeuwen kwam Sinterklaas nooit te laat aan in Nederland, of in de verkeerde haven. En dat terwijl november bekend staat om zijn stormen. Zwarte Pieten zijn de beste bemanningen ooit, zowel als kapitein als stuurman als ook machinekamer en matroos.

Met de leeftijd die Sinterklaas heeft moeten de Zwarte Pieten wel briljante medici zijn. Qua geneeskunde liggen ze straatlengtes voor op de westerse geneeskunst.

Het paard Amerigo is nooit ziek, zwak of misselijk. Zwarte Pieten zijn de beste veeartsen ter wereld.
Als je ziet wat het paard van Sinterklaas allemaal kan, zijn de Pieten de ultieme dresseurs.
Qua humor krijgen ze jong en oud op hun hand. Dat is weinig gegeven. De meeste grappenmakers hebben een beperkte doelgroep. Zwarte Piet is de super komiek.
Of het nou scheepsmast, dak of schoorsteen betreft, Zwarte Pieten zijn de beste acrobaten die er zijn. Ze kunnen in het Russisch Staatscircus met gemak meekomen.


Nooit heb ik een Zwarte Piet in het openbaar gezien met een vuil of gescheurd pakje. Altijd onberispelijk. Dat maakt ze als ambachtsman tot ware tailleurs. Parijs en Milaan zijn er jaloers op.
Als ik zie wat voor geweldige surprises ik heb gekregen, dan is hun creativiteit onbegrensd. Sublieme geesten! Zeer creatief en out of the box denken.
De begeleidende gedichten waren zo spitsvondig dat het ware taalvirtuozen zijn. Kees van Kooten heeft zijn evenknie. Ze barsten van de geniale ingevingen.

De pakjes zijn altijd origineel en mooi ingepakt. Menig winkelbediende is jaloers op hun kunnen.
Piet in de boekenwinkel te Beijum...
Nooit slaat Zwarte Piet kindertjes over als hij pepernoten uitdeelt. Wit, zwart, hoofddoekje, gehandicapt. Zwarte Piet heeft ze allemaal even lief. Hij is oprecht, heeft een zeer groot hart en is compassievol.

De garage die ik kreeg, het hobbelpaard van mijn broer, betere timmerlui als Zwarte Pieten zijn er niet. De beste bankwerkers en timmermannen ter wereld.
Ik ken geen sollicitanten die vroeger als Zwarte Piet hebben gewerkt. Dat maakt ze tot loyaalste werknemers.
Tientallen keren zijn ze ’s nachts in mijn huis geweest. Nooit hebben ze iets weggenomen terwijl daar plenty aanleiding toe was. Gelegenheid maakt de dief? Karakter is wat je doet als niemand kijkt! Het zijn de eerlijkste mannen ter wereld: onbaatzuchtig.

Nog nooit heb ik gehoord dat Zwarte Pieten andere mensen (vrouwen) hebben lastig gevallen. Dat maakt dat ze mannen zijn met zelfbeheersing. Niet impulsief, maar evenwichtige control freaks.
Nooit sloeg hij mijn huis over. Ze zijn plichtsgetrouw en verzaken nooit.
En als ik weer eens teveel kattenkwaad had uitgevreten en de Sint vreesde, gaf Zwarte Piet mij steevast een knipoog ‘komt wel goed jongen’. Piet stelde mij gerust, mijn vertrouwenspersoon.
Zwarte Pieten waren altijd mijn matties.
Zou heel zwart Nederland zich in deze profielschets herkennen? En wat dan nog?

En nog wat mevrouw Verene Sheperd: bij het delven van edelmetalen sterven duizenden zwarte jongens. Als u zo begaan bent met de zwarte mannen zou u wat minder dure sieraden moeten dragen. U bent net zo fout als die zwarte rapper die een kilo goud om zijn nek heeft hangen en ondertussen rept over zijn brothers. Dáár worden Afrikaanse mensenrechten geschonden. Het maakt u ongeloofwaardig.

Mijn relatie met Zwarte Piet is niet problematisch. Zwarte Piet is mijn vriend. U hebt een discriminatieprobleem salonmadame, niet ik. Los het zelf op, en leg het niet op mijn bordje.

Erik Knollema
Groningen

Cartoons van deze site.

2 opmerkingen:

Anoniem zei


Lang geleden dat ik zo genoten heb van een verhaal.
Van jóuw verhaal, Erik Knollema!
Het is er één die het verdiend, meerdere keren gelezen te worden, zodat ook echt álles goed door kan dringen!

Nu doorsturen naar de stedelijke en landelijke media, hè?

gr, Therèse

Anoniem zei

De zwarte mensen in nederland die maar blijven zeuren zorgen ervoor dat veel donkeren met de nek worden aangekeken.