woensdag 26 november 2014

LEKKER ZO'N PORTIE POFFERTJES (nog beter: meerdere porties)

 Het wordt kouder en kouder buiten. De winkeliersvereniging van Winkelcentrum Beijum speelt daar handig op in, regelmatig wordt een poffertjesbakker met kraam ingehuurd om klanten te verwennen. Binnen is het warm, en als er ook nog wat lekkers te verorberen valt is het helemaal bingo.
De poffertjesbakker die afgelopen zaterdag in de promenade van het winkelcentrum van Beijum stond deed onverstoorbaar z'n werk. Deeg in de poffertjesgaten laten neer druipen, halverwege de hele zaak omdraaien, een paar op een kartonnen schaaltje doen, poedersuiker erover en tevreden klanten zien smikkelen.
Nou ja, tevreden klanten, het merendeel der poffertjeseters bestond uit jongeren van zo tussen de tien en vijftien jaar die twee porties kwamen eten, drie keer....
De goede man die op twee foto's is te zien kon er niet mee zitten. Hij bakte onverstoorbaar door en deelde zonder problemen uit. En hij liet zich ook nog filmen, zie onderstaande video.
Poffertjes zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar zoeter en dikker omdat ze rijzen. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond.
 Normaal gesproken worden poffertjes geserveerd met poedersuikerboter en eventueel met stroop. Poffertjes worden vaak gepresenteerd als een typisch Nederlands gerecht. Toch komen poffertjes oorspronkelijk uit Frankrijk. Ze zijn niet lastig te maken, maar men moet wel een speciale poffertjespan hebben. Dit is een ronde gietijzeren plaat met handvatten, met daarin ronde uithollingen. Wiki/poffertjes.

1 opmerking:

Anoniem zei


Zoals ieder jaar zeer toegedaan aan zijn ambacht en erg vriendelijk.
t"Was weer lekker.