woensdag 26 november 2014

GLAZENWASSER ZIJN IS EEN SPANNEND BEROEP

Afgelopen maandagmiddag was een drietal glazenwassers bezig om ramen op de bovenste verdieping van Winkelplein West schoon te maken. Ze konden zo naar binnen kijken.

Zie foto. Het lijkt de blogger een spannend beroep. Niet alleen omdat je hoog op de ladder moet staan om je werkzaamheden uit te voeren en je in balans moet blijven. Het kan niet anders of glazenwassers kijken vanuit nieuwsgierigheid vast wel even naar binnen...., wat voor situaties zullen ze zoal tegen komen? Hoe ziet het interieur van de woning achter de te wassen glazen eruit? Ligt er iemand te slapen op de bank? Komen ze iets pikants tegen? Iets anders?
Want mensen doen rare dingen, dat weet jij ook wel. Misschien was de glazenwasser ooit wel getuige van een moord. Of hij ziet iemand die net onder de douche vandaan komt en géén badjas aan heeft (awkwarddddd, al zal hij het vast niet erg vinden als het een mooie vrouw is). Of misschien betrapt hij een keer een kaboutertje (want die bestaan echt!). Toch wel een spannend beroep, glazenwasser zijn.
(En even een bericht voor mijn glazenwasser: waarschuw me alsjeblieft als je mijn ramen gaat wassen, want ik schrik me elke keer weer een hoedje!) Lees hier.

Wat doet een Glazenwasser?
Een glazenwasser reinigt ruiten. Het schoonmaken van ruiten noemt men ook wel glasbewassing. Men doet dit over het algemeen door het gebruik van een spons, zeem en een wisser. Ruiten worden op den duur dof door vervuiling van buiten af. Dit komt omdat er relatief veel roet en andere vuile deeltjes in de lucht zitten. Ruiten in een stad zullen dan ook over het algemeen sneller smeriger worden dan in een dorp.Er zijn veel mensen die een vaste glazenwasser hebben die om de zoveel tijd komt om de ruiten schoon te maken. Vaak zijn dit ruiten waar men niet zomaar bij kan. Een goede glazenwasser zal ook de moeite nemen om de kozijn zelf even mee te nemen. Dit bevordert de levensduur van de kozijnen. Lees hier.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Is de rekening na gedane arbeid zwart of wit?

Kremersheerd zei

Mijn glazenwasser is gestopt. Ik moet het nu zelf doen maar zou graag weer een glazenwasser willen.
Welke glazenwasser komt ook in de Kremersheerd?

Anoniem zei


In Winsum was een hele goeie glazenwasser.
Helaas was ook deze aardige man genoodzaakt te stoppen.
Misschien leest zijn opvolger dit "toevallig"??