dinsdag 13 juni 2023

WIJKWERKBEZOEK BEIJUM IN KADER VNG JAARCONGRES

VNG staat voor Vereniging Nederlandse Gemeenten.

In Stad wordt vandaag en morgen (13 3n 14 mei) een jaarcongres gehouden.

De VNG nodigt alle gemeentebestuurders op 13 en 14 juni van harte uit voor een Jaarcongres vol inspiratie. Groningen is deze dagen het decor waar gemeentebestuurders uit heel Nederland elkaar kunnen ontmoeten om samen een stap naar voren te zetten. www.vngjaarcongres.nl

Een twintigtal bestuurders uit het land, vroeger noemde je ze gewoon ambtenaren, zijn deze middag op werkbezoek in Beijum, ze gaan langs bij het Trefpunt en de Wiershoeck.

Foto's zijn opgestuurd, er zullen naar verwachting nog meer volgen.

Uit een persbericht:

Tijdens een wandeling door het groene Beijum maakt u kennis met een aantal maatschappelijke initiatieven en projecten. Sinds 2018 wordt in deze wijk binnen het wijkvernieuwingsprogramma Beijum Bruist samen met bewoners gewerkt aan het verbeteren van de leef kwaliteit. 

We starten in wijkcentrum Het Trefpunt, waar u meer hoort en ziet over ‘Kansrijk Groningen’. Als pilot gestart binnen de wijkvernieuwing in Beijum, krijgt deze succesvolle armoedeaanpak mensen effectief duurzaam uit de bijstand naar opleiding en werk.

 Deelnemers krijgen na de eerste stressreductie de regie op hun eigen leven terug en zijn financieel en sociaal zelfredzaam. We vertellen graag met welke succesfactoren we dat doen.

Hierna maakt u kennis met Beijum Beweegt. Dit kleinschalig bewonersinitiatief is in korte tijd uitgegroeid tot een bruisende community met meer dan twaalf beweeggroepen. 

De laatste stop is bij Stadsboerderij De Wiershoeck, waar dagelijks rond de veertig wijkbewoners een fijne, zinvolle tijdsbesteding hebben. De Wiershoeck is daarnaast partner van ‘Beijum in Bedrijf’. 

Binnen deze alliantie werken organisaties en bewoners in de wijk aan een samenhangend en vraaggericht aanbod op het gebied van meedoen en scholing. We sluiten de middag af in de prachtige tuin, met zelfgemaakte hapjes en sapjes.

Deze sessie wordt u aangeboden door de gemeente Groningen. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Voor de wandeling raden wij u comfortabele schoenen aan.


Tijdens een bezoek aan het Trefpunt wordt vanzelfsprekend ook het succes van Beijum beweegt benoemd.

Update 15.45 uur...zie beneden...het gezelschap is bij de Wiershoeck aangekomen.


Nog steeds de Wiershoeck. Beneden zien we Marcella Gortmaker van Beijum in Bedrijf.2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geen ambtenaren hoor, maar wethouders en raadsleden

Kees Huizenga zei

Ik was gistermiddag in het kunstatelier van De Wiershoeck. Tussen 14:30 tot 16:30 uur. Niet om mijn tijd "zinvol te besteden" (weg met dit idioot en weerzinwekkend stigma!), maar omdat ik deze cursus gewoon aardig vind. Tevens zeer leerzaam. Goed voor mijn hersenen.


Gisteren maakten we mooie tekeningen met begeleiding van vioolmuziek (live gebracht door de cursusleider) en een prachtig live gezongen lied in het Sanskriet, genaamd Shanti (symbool voor vrede). Zeer indrukwekkend gezongen door de cursusleider en een spontane cursist, die dit lied kent.

Zie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanskriet


Behoorlijk onverwacht voor de meeste schilder- en tekencursisten kwam het VNG-bezoek van de wethouders en burgemeesters aan ons kunstatelier. Er werden zelfs ongevraagd foto's gemaakt. Dat was niet erg slim. Niet verstandig. De meeste cursisten hebben dit bezoek als "een overval" ervaren. Zelf vond ik dit bezoek behoorlijk storend van aard, maar ik liet mijn ergernis niet blijken. Dit VNG-bezoek aan het kunstatelier was niet van te voren gepland. Onze cursusleider hield een kort, maar zeer goed betoog over onze kunstkring. Zeer ad rem. Daarvoor mijn grote waardering.