vrijdag 23 juni 2023

KLEINSCHALIG BRUISEND BEIJUM

Bruisend Beijum is in volle gang.

En aan de opgestuurde foto´s te zien, dank daarvoor, is 'de markt' er in vergelijking met vorig jaar behoorlijk kleiner op geworden.
Vorig jaar werd de 'uitmarkt' nog rond het hele Plein Oost gehouden, dit keer, vandaag, concentreert het zich rond het speelveldje voor het Melsema-gebouw.
Het doel van de inkrimping laat zich raden. Pakweg tien kraampjes om het hele plein heen doet de gezelligheid als het ware verwateren. 
Nu alles dichter bij elkaar staat, compacter, is alles geconcentreerder. Je zou het ook knusser kunnen noemen.
Kritische noot van deze blogger, en absoluut niet bedoeld voor de organisatoren, die zich vast uit de naad hebben gelopen: de grote wijk Beijum loopt al jaren niet warm voor dit soort festiviteiten.
Als er op een wijk van pakweg 14.000 zo'n 150 mensen op Bruisend Beijum afkomen, dan is dat teleurstellend.
Zie foto boven, op deze vierkante meters bruist Beijum....

Op de bovenste foto is rechts een reepje van de springkussen voor kinderen te zien.

De linker foto is vanaf de andere kant gemaakt. Natuurlijk geen kraampjes tussen de speeltoestellen, achter de springkussen een leeg plein.

Maar wat er staat, het ziet er gezellig uit.

Kraampjes waar je wat te eten kunt kopen, een podium van waaraf vast gezongen gaat worden, organisaties die zich voorstellen...etc.

Het zal ook gaan over Duurzaamheid, zie nog eens de aankondiging 
En omdat er weer een opbouw-geldstroom naar Beijum loopt, worden ook successen van wat heet 'wijkbudget' gevierd.
Een jaar of tien geleden had je ook zoiets, het heette destijds NLA (Nieuw Lokaal Akkoord)

Foto's en video uit 2017

In 2016 werd BB verpest door....de hitte

In 2015 een groot succes...toen nog bij Trefpunt

Tja, waarom moet en zal Beijum eigenlijk
 bruisen? Kunnen we ook gewoon doen?


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Organisatie is onder noemer Bruisend Beijum, maar de markt is zelf bedacht door een buurtbewoner. Doel: bewonersinitiatieven en actieve Beijumers im het zonnetje zetten. Misschien achteraf onhandig dezelfde naam aan te houden.

Kees Huizenga zei

Er zijn gisteren subsidies uitgereikt onder de noemer "Beijum Bruist".

Zie: https://stemvangroningen.nl/budgets/18

Het gaat om een wijkbudget van € 25.000. De subsidies zijn gegeven door de gemeente Groningen.


"Ons Gouden Hart", sinds enige tijd - ondanks een fikse ruzie van begin dit jaar met WerkPro - toch weer teruggekeerd in de kringloopwinkel aan de Claremaheerd (met minder openingstijd), heeft € 2.000 aan subsidie gekregen voor weggeefkasten. Zijn die eerdere mooie weggeefkasten en koelkasten dan verdwenen?


Zie verder bovenstaande link, waar u alle ingebrachte ideeën kunt bekijken. Wijkopbouw in microverband.

Kees Huizenga zei

Een correctie: er zijn afgelopen vrijdag geen subsidies uitgereikt. Organisaties of personen moeten bonnetjes en/of aankoopbewijzen tonen voor de aangeschafte spullen. Daarna gaan ambtenaren en bureaucratische overlegclubs zich met de subsidies bemoeien. Mede om mogelijke fraude tegen te gaan. De subsidies zijn dus geen blanco cheques!

Vraag: hoe kunnen clubs of personen zonder veel geld wenselijke zaken voorfinancieren? Dat lijkt me knap lastig. Hoe loopt dit in de praktijk?


In de kringloopwinkel aan de Claremaheerd, zuidzijde, zag ik onlangs dat de voormalige weggeefkasten en koelkasten van Ons Gouden Hart niet meer aanwezig zijn op de plaatsen waar ze vroeger stonden. Waarschijnlijk zijn deze kasten weggegeven tijdens de opruimactie van begin dit jaar. Of overgenomen door de kringloopwinkel van WerkPro. Na de toenmalige breuk met WerkPro. Vanwege het gebrek aan een goede alternatieve locatie is deze breuk mogelijk weer hersteld.

Stekzella, de mooie plantenservice, is eveneens weer teruggekomen op deze locatie. Uitstekend!