woensdag 20 maart 2024

BLIJFT DIT DING MAANDELIJKS JOELEN BIJ 'T TREFPUNT?

Het is een angstaanjagend maar tegelijkertijd ook een gerust gevend geluid. Angstaanjagend omdat je het geluid met oorlog en dreiging associeert, gerust gevend omdat je weet: het is weer de eerste maandag van de maand en het is middaguur. 
 

Maar zal de joel na eenentwintig keer zwijgen? Na nog negen maandagen dit jaar en twaalf maanden in 2025?

Foto, en het zal amper een mens opvallen als je er loopt of fietst, de alarminstallatie bij het Trefpunt. Aflopende zaak? Niet helemaal zeker, gisteren in het nieuws: de Kamer is verdeeld over het stopzetten.

Maar een bericht op 1 maart via NOS.NL

Het luchtalarm dat waarschuwt voor calamiteiten wordt eind volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. NL-Alert, dat meldingen naar mobiele telefoons stuurt, is inmiddels flink verbeterd en de sirene biedt nauwelijks nog voordelen, schrijft ze.

Het huidige waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden getest, bestaat sinds 1998. De 4200 alarmpalen zijn "in het meest gunstige geval door ongeveer 75 procent van de mensen te horen", schrijft Yesilgöz. 

Geen opmerkingen: