zaterdag 16 maart 2024

SOOSAVOND IN HET HEERDENHOES (Bon Ku Ne)
 Zo heel vaak bezoekt deze blogger het Heerdenhoes niet. Gewoon een kwestie van smaak, het andere buurthuis in Beijum, 't Trefpunt, ervaart hij als gemoedelijker. Het  zal met de omvang van het gebouw te maken hebben. Zie foto boven, wat een kolos.

Gisteravond werd de blogger er even in zijn rolstoel heen geduwd. Het begon al schemerig te worden.

Even naar binnen, het moet gezegd± het gebouw is rolstoelvriendelijk.
Wat een bedrijvigheid in de keuken, zit rechts op de foto. In het recreatiegedeelte liepen of zaten meest wijkgenoten met een Caribische achtergrond. 

Een barman: "Antillianen en Arubanen hebben een bingoavond georganiseerd." Aha, daarom de tafel met prijsjes erop, zie foto links.

Ging het over bingo? Ja, maar zo heet het helemaal niet op de Aantillen en Aruba. Een vriendelijke dame met een kleurtje liet me de speelkaarten zien, zie afbeelding rechts.
Het spel heet Bo Ku Ne.

Via een betaal-site: Een kaartspel wordt eindeloos geschud en telkens neemt iemand anders de microfoon om kaarten te trekken en in het Papiaments en Nederlands de namen en nummers op te noemen: „7 zwaard, 1 oro, 5 banana.” Net zolang totdat een van de gasten een kaart van drie vol heeft en 'bon ku ne! ' (gaat goed!) roept.

Het spel schijnt nogal populair te zijn in de Cariben, met name onder vrouwen.
Een jaar of tien geleden hadden we een vrouwelijke soos voor Arubanen en Antillianen. 
Het heette de Kadushi-club

Geen opmerkingen: