dinsdag 20 januari 2009

BEIJUM WEST HEEFT OOK EEN KUNSTPAND

In december manifesteerde Plein Oost zich in positief opzicht. Er stond een mooie grote kerstboom, Sinterklaas was net geweest, er kwam een kerstmarkt en alsof dat nog niet genoeg was, ook werd er nog eens een schaatstentje neergezet waar de jeugd dagenlang kon schaatsen. Dit plein was in december gewoon veel meer in het nieuws dan Plein West. Pand 49 was net geopend, het vertrek van de Golff van Thijs Gorter etc, er gebeurde van alles. Bespeurde ik toch wat zenuwachtigheid rond Winkelcentrum West? Ok ok, een braderie, een kerstman, Sinterklaas, een counter bij Albert Heijn die werd verplaatst; er gebeurde natuurlijk wel wat. Maar, Plein Oost kreeg de meeste media-aandacht, en dat steekt toch een beetje. Dat Pand 49, zullen ze daar toch een beetje jaloers op zijn op West? André Hoogenberg, van de gelijknamige dierenspeciaalzaak, woont in Lewenborg maar kent de wijk als zijn broekzak. Hij zat vele jaren met zijn zaak op Winkelcentrum Oost maar verkastte een aantal jaren geleden naar het nieuwe Winkelcentrum Beijum(West). In december sprak hij me aan. Of ik wel wist dat op West ook een kunstpand was? Hij nam me mee naar de achterkant van zijn winkel. (de paardefoto's zijn genomen door Henk Ellerie)Bekijkt u de video en oordeel zelf. De foto is van afgelopen week. Bij de kassa, op de toonbank van zijn zaak, staat een computer waarop te zien is wat er allemaal in zijn winkel te doen is en te koop wordt aangeboden. Het ziet er professioneel en aantrekkelijk uit, aldus mijn persoonlijke mening. Kom ook hier kijken en oordeel zelf. Intussen kan een beetje gezonde rivaliteit tussen Oost en West geen kwaad. Maar een commerciële inhaalslag zal Oost nooit meer maken. Dienstverlenende panden en eettentjes die om 4 uur open gaan, nee dat trekt geen publiek.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jammer dat er blijkbaar toch concurrentie is (zij het ludiek) tussen de beide winkelpleinen. West bruist, Oost niet, hoe kun je beide verenen zodat het met beide iets wordt?
Ik bedoel, in West zitten weer heel andere winkels en gelegenheden dan in Oost (cafetaria en pizzeria daargelaten) en Lidl en Aldi trekt ieder eigen publiek naar mijn idee.
Oost kan duidelijk wel impulsen gebruiken. Bestaat de pleingroep nog?? (van oost) Die zouden misschien dingen kunnen oppakken? Het feit blijft, af en toe iets organiseren is niet genoeg. Een markt is heel erg leuk, maar als de kraampjes steeds zover uit elkaar staan, is het het net niet. Dus zet ze volgende keer bij elkaar op het plein. In de zomer een paar keer een rommelmarkt, er zijn genoeg mensen die wat spullen kwijt willen, en...plek genoeg! Organiseer de viskraam erbij, en bij de cafetaria een eetgelegenheid maar verder niet teveel. Dat zijn prima impulsen.
Maarja, waar begin je?