zaterdag 31 januari 2009

HOEZO HONDEN AAN DE LIJN IN PARK KARDINGE?


Er is een discussie in de media losgebarsten over het al of niet aanlijnen van honden in natuurgebieden. Staatsbosbeheer wil niet meer dat de "trouwe viervoeters" overal kunnen loslopen. "Honden verstoren de rust van vogels en wild en jagen wandelaars schrik aan," lees ik ergens in een krant. En, "we willen niet dat de hondenbezitters, de wandelaars en de natuur elkaar in de weg zitten."
Je hebt speciale plekken in het recreatiepark Kardinge waar honden onaangelijnd mogen loslopen. Maar een korte fietstocht door het 300 hectare(!) grote recreatiegebied in de achtertuin van Beijum leert dat de aanlijnregel massaal aan de laars wordt gelapt. En, tja, persoonlijke mening, wáárom ook niet? Je moet uitkijken voor fietsers, die moeten veilig kunnen fietsen zonder dat ze een hond voor de wielen kunnen krijgen.
Verder is het me niet duidelijk waarom honden op een zonnige winterse zaterdagochtend aan de lijn moeten in het park. In het broedseizoen is het nog voor te stellen dat je de kwetsbare natuur beschermt tegen de loslopende natuur(honden). Verder lekker laten dollen die honden, vooral op plekken waar geen verkeer is. Zo lang ze niet tegen fietsers aanlopen en niet tegen (kwetsbare) wandelaars op gaan springen lijkt me recreatiepark Kardinge een geschikt gebied om met je hond frank en vrij de natuur in te trekken. Reageren? Beijumnieuws@online.nl


http://www.natuurmonumenten.nl/natmm-internet/natmm/natuurgebieden.jsp?n=36019


http://gemeente.groningen.nl/assets/pdf/kardingerapport.pdf

Geen opmerkingen: