zondag 11 januari 2009

DE IJSSCHAATSBAAN VAN ZUIDWOLDE

De kaartverkoper van de schaatsbaan in Zuidwolde beleefd gouden tijden. Honderden nieuwe schaatsleden kwamen er afgelopen vorstdagen bij. Ook de kantine draaide vandaag op volle toeren.

Maar wees eerlijk, de schaatsbaan is toch ook een pláátje, eentje uit een oud en versleten winterboek. In vroegere dagen lag de ijsbaan op de plaats waar nu de Hornbach is gevestigd. Nu moet je de Duitse bouwmarkt voorbij rijden en ter hoogte van Zuidwolde de eerste weg links afslaan, de ijsbaan ligt direct om de hoek. Als Kardinge de achtertuin van Beijum is, hoe moet je Zuidwolde dan wel noemen? Vandaag was het een romantisch schaatshof, nostalgia heerste er.

Honderd jaar bestaat de schaatsbaan. Wat een beautie, en wat een kantine, wat een potkachel en een kaartverkoper! Het leek wel een verhalenboek vanmiddag op de ijsbaan van Zuidwolde. Of was het een stripverhaal? Kijkt u mee naar een winterse impressie van een écht dorp, gelegen op een steenworpafstand van het namaakdorp Beijum. Niet te geloven zo mooi. Scheuvelhoes de Wester, zo heet het. En het bestaat echt.

Geen opmerkingen: