donderdag 29 januari 2009

HAPPY FAMILY IS ER KLAAR VOOR


Na (gratis) optredens in Delfzijl, Veendam en 3 keer Hoogezand speelt het Gronings wijktheater


vrijdagavond de voorstelling Happy Family in de Kleihorn aan de Fultsemaheerd. Zinloos huiselijk geweld vanuit ingeslepen en zich herhalende patronen van onmacht, dat is het zware thema wat het Beijumer publiek voorgeschoteld gaat krijgen. Zware kost, maar met een luchtig sausje er op, en als het goed is valt er ook wat te lachen morgenavond. Uiteraard is het stuk ook educatief en voorlichtend, wat doe je als je in je buurt een vermoeden van huiselijk geweld bespeurd? Theater maakt dit thema hopelijk toegankelijk en doordat de spelers vrijwilligers zijn wordt er geen entree gevraagd. In Groningen en Hoogezand zijn de aangiftes van huiselijk geweld het hoogst. Al zou het optreden maar één geval van geweld voorkomen dan is dat al winst. Maar het is de vraag of (aspirant) daders van huiselijk geweld op de voorstelling afkomen. Kom dat zien morgenavond! (foto is van de laatste repetitie, vrijdag 23 januari).
Dat het onderwerp maatschappelijk gezien hot is bewijst het zoveelste bericht op de site http://www.dvhn.nl/:
Aanpak huiselijk geweld betaalbaar
De instellingen voor maatschappelijk werk in de provincie Groningen gaan zodanig samenwerken dat huiselijk geweld vanaf 1 april 24 uur per dag aangepakt kan worden. Het gaat daarbij om een nieuwe aanpak.
De nieuwe werkwijze houdt in dat de dader de woning moet verlaten en niet meer het slachtoffer. Tevens werken betrokken organisaties als politie en maatschappelijk werk nauw samen. Ook moeten de maatschappelijke werkers 24 uur per dag ingezet kunnen worden.


Geen opmerkingen: