dinsdag 6 januari 2009

SCHAATSPRET IN EN RONDOM BEIJUMEen impressie van een winterse dag in 2009. De bevroren Zuidwending en het Zilvermeer zijn waardevolle wateren om deze dagen op te schaatsen. 

Er zullen kinderen in Beijum wonen die deze dagen voor het eerst op natuurijs staan. 

De Hollandse wintercultuur wordt, als ware het een estafettestokje, deze dagen doorgegeven aan de jongste generatie. Bekijk de foto's en koester het cultureel wintererfgoed. Ze bestaan nog, de Hollandse winters!

Sleetje ried'n en scheufeln.Het doet denken aan plaatjes uit de ouwe doos. Koek en zopie, het is geen correct Gronings want dat heet kouke en zeupie. Een zeupie is een borrel. Natuurijs, hoezo broeikaseffect?

Herinneringen van vroegere winters komen deze dagen omhoog: ijsvrij krijgen van school, elfstedentochten, iglo's bouwen, door het ijs zakken, bomijs.(wie weet nog wat dat is?)


De Kardingeplas, ook wel Zilvermeer genoemd, wordt deze dagen eens niet geassociëerd met blauwalg.
Mocht die überhaupt nog aanwezig zijn dan was die al lang doodgevroren. Het ziet er nog niet naar uit dat de schaatspret snel voorbij zal zijn. Koning Winter heerst.2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi gezicht! Pret op het ijs..Kan me nog herinneren dat wij vroeger altijd schaatsten ...heerlijk nu is het de beurt aan mijn kinderen:-)...En ik wist niet wat bomijs was/is dus even googlen en dan krijg je dit... hol ijs -kraakijs -kuipersijs -niet op water rustend ijs -ijs dat hol ligt

nooit geweten zo leer je weer wat

groetjes..Bianca froukemaheerd 194

Anoniem zei

Ja, de foto's zien er mooi uit, ik zie ook een aantal bekenden. De wijk is wel groot, maar blijkbaar ook klein...
Bomijs, ja die term ken ik nog wel, sterker nog, mn broer heeft een keer een bomijs laten 'ploffen'. Een luchtbel in het ijs, net onder het oppervlak die met een dun laagje ijs bedekt is. Prik m kapot en je hoort daadwerkelijk een knal(letje).
Ik heb zelf gisteren ook geschaatst op het Zilvermeer, maar heb geen bom kunnen ontdekken, het ijs was werkelijk perfect. Hopelijk wordt het weer een beetje zo als het was na de dooi van vandaag...tís meestal niet echt bevorderlijk voor het ijs.
Heb bijna mn hele leven aan het water gewoond, dus ik kan het weten..
Groeten van Alie