maandag 24 februari 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (176)


#Doeslief en stuur een brief!

Het is de week van de Lieve Briefjes en duurt nog tot en met vrijdag 28 februari 2020. De lieve briefjes kun je ophalen bij een afhaalpunt. Zaterdag 22 februari is het startsein voor deze actie en worden er kaarten uitgedeeld in het centrum van de stad Groningen.
Het doel is om inwoners met elkaar te verbinden.

Ik vind het een prachtig initiatief en noem het voor mezelf even #doeslief. Je weet wel dat van SIRE, er is immers ook meer onaardig gedrag dan aardig gedrag tegenwoordig. Laten we eens aardig zijn en een zieke buurvrouw of een nieuwe wijkbewoner een kaart of lief briefje geven. Kleine moeite, groot plezier. In deze moderne tijd sturen we veel teveel digitale post, het is niet tastbaar. Ik krijg altijd een grote glimlach op mijn gezicht als er een per post gestuurde kaart in mijn brievenbus ligt. Met enige regelmaat stuurt mijn nichtje mij een kaart vanuit Duitsland waar ze vaak varen. Je weet dan dat ze even aan je gedacht heeft…

Nadat ik herstellende was van een van mijn kwaaltjes, kreeg ik een kaart van een overbuurvrouw met ‘beterschap’ erop. Zo vallen er wel vaker kaartjes in de bus en ik bewaar ze allemaal. Elk kaartje heeft zijn eigen herinnering voor mij.
Vroeger kon je nog een kaartje versturen van 0,25 cent, het hele kaartje krabbelde ik vol want zoals altijd had ik mijn oma hele verhalen te vertellen. Volgens mijn moeder was ik zo erg, dat ik als ik met een sprongetje de kaart door de gleuf had laten glijden wel meteen door wilde naar een telefooncel, alwaar ik mijn oma belde voor een kwartje, om te vertellen dat er een kaart onderweg was van mij en dat ik nu ook meteen even wilde vertellen wat er op de kaart moest staan wat er niet meer bijpaste.
(Zo hoorde ze dus het hele verhaal van a tot z inclusief wat al op de kaart stond)

Als je nu een kaart wilt versturen kost het echter al 0,91 eurocent. De moderne wereld laat je echter wel creatief zijn, want je kan online de mooiste kaarten maken van je prachtigste foto bijvoorbeeld en deze ook online frankeren en online versturen. Dat is ‘het gemak dient de mens’ idee en eigenlijk wel handig voor mensen die niet of nauwelijks de deur uitkomen. De ontvanger ontvangt deze wel in de brievenbus.

Persoonlijk vind ik het heerlijk om in een kaartenwinkel een kaart uit te zoeken, een persoonlijke tekst te schrijven en dan de postzegel erop likken en met een blij gevoel de kaart in de gleuf te stoppen. Zó, die is op weg naar iemand waar ik even aan dacht.
Nog even terugkomende op het verbinden van mensen, ik bedoel dan hoe of je ze ontmoet en waar en op welke manier... Dan kan het nog vrij lastig zijn, als je dit verbinden vergelijkt met de hond. Honden snuffelen aan elkaar en hebben dan een klik, of juist niet. Zij voeren geen gesprekken, maar als ik me daar even op uitleef dan krijg je zoiets van: Dat je over straat loopt en er vreselijke schreeuw- en scheldpartij gaat plaatsvinden tussen jouw hond en de hond van twee straten verderop, waar hij of zij een hekel aan heeft omdat zijn of haar vacht jouw hond niet aanstaat…

Wij mensen snuffelen gelukkig niet aan elkaar, wij leren elkaar via diverse manieren kennen en dat kan klikken of niet.
Nee, geef mij dan maar het #doeslief met de lieve briefjes om te sturen deze week, dat voorkomt eindeloze discussies.
Het is toch een klein gebaar om door middel van een lief briefje/kaart naar een buur, of een wildvreemde in de bus die er ietwat eenzaam uit ziet, of vriend/vriendin te sturen of te geven. Zo gepiept! Ik weet zeker dat de ontvanger er blij mee zal zijn.

Heb jij al een lief briefje ontvangen of verstuurd?

2020©Vlindertje73

Geen opmerkingen: