maandag 17 februari 2020

DE NEDERLANDSE VOEDSEL EN WARENAUTORITEIT....


"De Keuringsdienst van Waren kwam langs, en gelukkig, er werd geen potje of flesje gekocht om mee te nemen voor controle."

Het deed tien jaar geleden veel stof opwaaien. Kruidenvrouw Saskia Nieboer uit Beijum zou een boete van 30.000 aan de broek kunnen krijgen als ze haar potjes met smeersels, druppels en drankjes nog langer zou aanprijzen als zijnde geneeskrachtig.

De Keuringsdienst van Waren kwam langs.

Klik desgewenst op de link, het was nog voor het Facebook-tijdperk, 23 reacties.
Er mag niet meer op de etiketten staan dat smeersels goed zijn tegen aambeien, dat iets werkt tegen slapeloosheid, nervositeit, tegen jubeltenen, wondjes of stramme spieren.

Kastanjes kunnen aambeien genezen, zie nog eens dit bericht van november vorig jaar.
Aambeienzalf dus. Maar Saskia koos eieren voor haar geld en noemt het Kastanje Dagcrème, zie afbeelding links, foto's vanmiddag gemaakt.

Wat een kinderachtige organisatie toch. Het heet tegenwoordig de Nederlandse Voedsel- enWarenautoriteit
Op bezoek bij een kruidenvrouwtje uit Beijum om potjes en flesjes met geneeskrachtige middeltjes te controleren. Zal de omzet op jaarbasis boven de duizend euro uitkomen?

Stuurt deze NVWA-club een duurbetaalde loopjongen van het grootkapitaal (Big Pharma) naar Beijum om een lief kruidenvrouwtje die geneeskrachtige middeltjes aan klanten verkoopt te controleren.
Saskia: "Ik zet maar niet meer op de etiketten waar de middelen goed voor zijn, wat het kan genezen." Vanmiddag was dat.

Het zou de veiligheid van voedsel en consumentenproducten moeten bewaken, de gezondheid van o.a. mensen. En dan naar een gerenommeerde kruidenvrouw opstomen die de werking van kruiden in haar geneeskrachtige middeltjes verwerkt. Stumpers.

Beste lezers, even niet neutraal, koop uw geneeskrachtige middeltjes bij uw kruidenvrouw te Beijum! Zie logo links.

DE VIDEO VAN TIEN JAAR GELEDEN:

10 opmerkingen:

Han Borg zei

De NVWA doet ook heel veel goede dingen, vergeet dat niet. Ze zijn vaak negatief in het nieuws, maar mede dankzij de NVWA komen bijvoorbeeld massale terughaalacties van voedsel waar wat mee aan de hand is op gang.

Anoniem zei

NVWA naar een kruidenvrouwtje in Beijum? Lachen.

Anoniem zei

Kinderachtig? Dit is hoognodig om door kwakzalverij veroorzaakt leed te voorkomen.

Anoniem zei

Ontzettend kinderachtig, aan de inhoud is niks veranderd, alleen moet de NVWA even om de tuin geleid worden met tekstjes op de stickers waar gebruikers zo doorheen prikken.

Martin zei

anoniem 13:29
Voordat je iets op internet gooit bereid je beter voor!!. Die opmerking over de etiketten slaat nergens op.
Volgens mij was het een vereiste van de NVWA om de etiketten te veranderen. Het is goed dat er controle is, maar er zijn verhalen dat de de farmaceutische industrie daar invloed op heeft...!
Er zullen altijd kwakzalvers zijn die proberen om van andermans leed rijk te worden. De oorsprong van de geneesmiddelen-industie is toch die van gebruik van kruiden/planten?
Als mijn indruk juist is dan is Saskia juist teruggegaan naar die oorsprong.

Anoniem zei

Tut tut tut, Martin, beheers je emoties op internet. Vijftig kilometer verderop in Duitsland is dit allemaal legaal te koop, zonder inmenging van een warenautoriteit. De vereiste van het NVWA om die etiketten te veranderen is nou juist het lachwekkende. Schijnaanpassingen.

Anoniem zei

Duitsland heeft een miljarden-industrie aan homeopathische en andere kwakzalverij die behoorlijk wat lobbykracht heeft, dus dat is niet de beste vergelijking.

Anoniem zei

Homeopathische en andere kwakzalverij. Zo. Middelen waar miljoenen mensen baat bij hebben. Maar dat past vast niet in je straatje en vooroordeel. Dream on.

Anoniem zei

De meeste mensen die homeopathische middelen gebruiken hebben geen flauw idee van de ronduit belachelijke theorieën aan de basis ervan. Men verwart het met naturopatische middelen, die soms wél een effect kunnen hebben, zelfs gunstige mits goed gebruikt. Veruit de grootse baat die mensen bij veel van dit soort middelen hebben is dankzij sociale interactie en de gunstige effecten op de gemoedstoestand die ze krijgen van zelfbeschikking over hun gezondheid. Allemaal prima, en niet op zichzelf een slecht ding. Het probleem is dat er veel ongereguleerde kwakzalverij tussen zit die daadwerkelijk schade aanricht, zowel actief schadelijke middelen als 'passieve' schade doordat mensen pas veel te laat échte medische hulp zoeken. Als er een makkelijke manier was om het verschil te zien, vooral voor mensen die wanhopig op zoek zijn naar verlichting van hun kwalen, zou dat ideaal zijn. Zoals de toestand nu is, zit er gewoon teveel kwakzalverij tussen om dit met goed fatsoen zonder enige controle toe te kunnen laten.

Anoniem zei

Vrijheid blijheid, of iemand gaat met kwalen naar de huisarts of naar een kruidenvrouw, of allebei. Kan elkaar prima aanvullen.