woensdag 5 oktober 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (260)

 Contact met instanties

Het is toch eigenlijk te zot dat je alles tegenwoordig online kan of nog erger moet regelen. Man, wat een ergernis. Zo krijg je geen telefonisch contact meer met heel veel instanties. Hoe moeten mensen op leeftijd dat dan doen? Moeten die voor elk wissewasje door weer en wind naar een wijkcentrum om daar om hulp te vragen? Sommige oudere mensen hebben geen internet en/of weten niet hoe of ze dingen moeten regelen online. De wijkcentrums varen er wel bij, dat is één ding wat zeker is.

Zo heb ik een kennis die een contract had afgesloten bij energie-direct, waarbij ze na een half jaar 50% korting zou krijgen en elk jaar extra korting. Heel fijn natuurlijk, alleen die korting is er nog steeds niet afgegaan. Daar kom ik dan in beeld, ach ja, regelnicht regelt het wel. Ik zoeken naar een telefoonnummer en nergens te bekennen. Blijkt dat je ineens alles online moet regelen. Op de website kun je via een chatbot, echt “bot” een vraag stellen. Dat ding snapt er niets van en ik ook niet. Vraag om telefonisch contact. Nope. Nog een keer opnieuw, weer niet. Gewoon domweg niet te bereiken. Ergernis! Ik zou het doen als energiebedrijf, met deze absurde prijzen, waarbij je de hele dag mensen aan de telefoon krijgt over de te hoge kosten e.d. Daar belde ik dus niet voor en de vraag over hoe of het lijkt met de beloofde en nog te verrekenen korting is dus nergens iets over te vinden! 

Van dit soort dingen word ik echt woest en komt het stoom uit m’n oren. Bij een klacht melden schijnt het wel te werken, dan word je blijkbaar teruggebeld. Nou, ik mag het hopen en ga dat dadelijk eens proberen. “Geduld” is niet mijn sterkste kant, daar schreef ik in 202 al eens over

Tik en regel dag vandaag. Er stonden nog meer regel dingen op het programma. De belastingdienst over een rekening, die ging snel. Ze hadden het er nogal druk en er werd via het bandje gevraagd of je teruggebeld wilde worden. Ja, kijk, dat is nog eens handig en persoonlijk. Dus ja, dat wilde ik wel. Vervolgens bel ik het volgende punt op m’n lijstje en uiteraard kreeg ik weer vele keuzes voor m’n kiezen, opletten geblazen met een geheugen als een zeef. Toets 1 voor… toets 2 voor… toets 3 voor… oh ja dan moet ik denk ik nummer 2 hebben. Ja medipoint in Groningen. U moet daar eerst de gemeente voor bellen. Zo gezegd zo gedaan. Nee, u moet bij het wijkteam zijn. Wijkcentrum gebeld en ja, eindelijk kon ik iets regelen. Al met al was ik daar meer dan een half uur mee bezig. Gewoon voor iets simpels. 

Net als ik met m’n handen vol met bakjes honden en kattenvoer sta te hannesen gaat m’n telefoon, zal vast de belastingdienst zijn. Ja, die zijn je wel van dienst hoor. Netjes alles kunnen regelen en die man bedankte ik dan ook hartelijk voor het terugbellen. 

Ik kan maar niet begrijpen waarom de meeste instanties zo moeilijk persoonlijk contact toestaan. Zowel telefonisch als online, want wat heb je in vredesnaam aan een “bot” die jou niet eens begrijpt. Zo’n ding is vooraf ingesteld met de meest simpele vragen en antwoorden, ik heb het zelf ook weleens gebruikt als ik niet aanwezig was voor mijn boekverkoop. Geen succes. 

Ik heb mijn “bot” maar gauw aan de hond gegeven!

2022©Vlindertje73

Afbeelding van Satheesh Sankaran via Pixabay

Geen opmerkingen: