zondag 10 augustus 2008

PLEIDOOI VOOR ANONIEM REAGEREN

Mijn 'huisregel' om geen anonieme reacties meer toe te laten had ik nog maar net geplaatst, zie de laatste huishoudelijke mededelingen, of ik kreeg onderstaande reactie van iemand die zich Teletubby noemde. Eerlijk gezegd vind ik het een correcte reactie. Inhoudelijk wel te verstaan. Een verzorgster op een afdeling voor geestelijk gehandicapten in een zwakzinnigeninrichting in Friesland is voor een jaar geschorst. Wat dat er mee te maken heeft? Ze had op haar Hyves-account geschreven dat ze oppas in een dierentuin was. Haar werkgever was er achter gekomen en daaruit vloeide die schorsing voort. Ik kan daarom wel wat begrip opbrengen voor anonieme reageerders ( ook daar zitten opbouwende én afbrekende figuren tussen). Toekomstige werkgevers kunnen gaan googelen op de naam van een sollicitant. Als dan bijvoorbeeld een zeer verhitte reactie met naam en toenaam op een site of blog staat, dan zouden ze zich eventueel kunnen bedenken en zo'n persoon niet aannemen. Het klinkt wat gezocht, maar het zou kunnen. Met naam reageren is kwetsbaarder dan anoniem reageren. Ik wil anonieme reageerders in zoverre tegemoet komen dat ik reacties plaats als hun naam alleen bij mij bekend is. Alleen reacties die de toets der kritiek qua nettiquette kunnen weerstaan. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Nettiquette
Teletubby heeft zijn reden om zijn echte naam niet bekend te maken (Tinky Winky, Dipsy, Laa Laa of Po?). Maar hij opent m.i. wel een opbouwende en positief kritische discussie.

Er wordt nu geschreven alsof het een totale schande en wereldvreemd is als er een anonieme naam gebruikt wordt.Misschien dat de 'nieuwe' generatie internetgebruikers het normaal vinden om op sites als hyves e.d. hun complete naam en toenaam aan de wereld bekend te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een baan zoeken en de baas doet even een Google search.Naar mijn idee is juist het internet een mooi medium om je mening te kunnen geven zonder direct je identiteit te hoeven prijs te geven aan het publiek.Los hiervan ben ik het natuurlijk wel mee eens dat flames en trollen (stevige, negatieve, kritiek moet hiermee niet verward worden) not done zijn en dat het normaal is dat daar op gemod wordt.
Teletubby.

Geen opmerkingen: