vrijdag 29 augustus 2008

WAT IS CANTORIJ BEIJUM?

Van de site http://www.dvhn.nl/ plukte ik net het volgende bericht:
Cantorij Beijum in Petruskerk
DVHN Gepubliceerd op 28 augustus 2008, 22:19
Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2008, 22:56
Het Jaar van het Religieus Erfgoed leidt tot een veelheid van activiteiten. Zo worden in de karakteristieke Petruskerk bij Domies Toen in Pieterburen concerten gegeven. Tussen 10.00 en 17.00 uur kan er zaterdag 13 september worden geluisterd naar de Cantorij Beijum.
In de pauzes (van 12.30 tot 13.30 en van 15.00 tot 15.45 uur) speelt Jeljer Vlieger dan eigen composities op het Leichel-orgel. Kunstenares Wil van Donselaar uit Kruisweg exposeert tegelijkertijd 'bloemen'.


Wie kan hier iets meer vertellen over vertellen? Ik ben in dit onderwerp totaal niet in thuis en weet ook niet of dit een relatie met Beijum heeft. De lezer die meer weet mag zich melden. (Zie reactie; http://www.pkndebron.nl/ )

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het betreft de cantorij van de PKN-wijkgemeente De Bron (bij De Heerdstee aan de Bentismaheerd).
Meestal zingt deze cantorij maandelijks mee in de eredienst (aanvang 10:00 uur) en geeft op haar manier een extra invulling aan de viering. Het doel is onder andere om een bijdrage te leveren aan de gemeentezang en de liturgische vormgeving (vernieuwing) van de eredienst. De cantorij oefent elke woensdagavond in kerkgebouw De Bron aan de Bentismaheerd 1a.

De PKN-wijkgemeente heeft als werkgebied de wijken Beijum, De Hunze en Van Starkenborgh, maar staat open voor personen van buiten deze wijken.
Op zaterdag 13 september 2008 wordt tevens de jaarlijkse Monumentendag gehouden. Men kan tijdens deze dag in- en uitlopen in monumentale (kerk)gebouwen.

In de informatiegids van De Bron staat:
"De Brongemeente is een open, ondogmatische en tolerante geloofsgemeenschap, geïnspireerd door de verhalen zoals die ons in de Bijbel worden aangereikt. We streven ernaar:
- een plek te bieden voor ieder die beschutting, veiligheid en bemoediging zoekt;
- samen met anderen te werken aan de totstandkoming van een wereld waarin gerechtigheid en vrede geen loze begrippen zijn;
- steeds weer te zoeken naar de bron van het geloof;
- het geloof in relatie te brengen met de werkelijkheid waarin wij leven.

Zo wil de Brongemeente gestalte krijgen als:
- een ontmoetingsplaats van mensen, die vanuit de Bron willen leven;
- een oefenplaats van ons persoonlijk en gezamenlijk geloven;
- een vindplaats van God in de mensen en de wereld om ons heen." Einde citaat.

Zie verder: http://www.pkndebron.nl

Anoniem zei

Het DvhN heeft zijn artikel op zijn website naar aanleiding van mijn reactie op Beijumnieuws vandaag gewijzigd.

Er staat nu:

Cantorij De Bron in Petruskerk

DVHN | Gepubliceerd op 28 augustus 2008, 22:19
Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2008, 12:53

Het Jaar van het Religieus Erfgoed leidt tot een veelheid van activiteiten. Zo worden in de karakteristieke Petruskerk bij Domies Toen in Pieterburen concerten gegeven. Tussen 10.00 en 17.00 uur kan er zaterdag 13 september worden geluisterd naar de cantorij van de PKN-wijkgemeente van Beijum, De Hunze en Van Starkenborgh.

In de pauzes (van 12.30 tot 13.30 en van 15.00 tot 15.45 uur) speelt Jeljer Vlieger dan eigen composities op het Leichel-orgel. Kunstenares Wil van Donselaar uit Kruisweg exposeert tegelijkertijd 'bloemen'. Zondag 14 september komen tussen 15.00 en 16.00 uur twee organisten in actie.